KERESÉS search-close

56-os forradalom

16 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "56-os forradalom"

Már az új helyen koszorúzták meg Nagy Imre szobrát

Már az új helyen, a Margit-hídnál koszorúzták meg Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát. Halálának 62. és újratemetésének 30. évfordulóján országszerte voltak megemlékezések. Az emlékezők szerint 1989 június 16-án győzött a forradalom. A 30 éve szabadon elnevezésű rendezvénysorozat részeként adásunk idején ingyenes koncert kezdődik a budapesti Hősök terén.

MSZMP: 1956 nem ellenforradalom

Az RTL Híradó történelmi visszatekintő sorozatot indít, amelyben hónapról hónapra felidézzük az 1989-es év legfontosabb eseményeit. 30 éve, ezen a napon a Magyar Szocialista Munkáspárt vezető testülete úgy döntött, 1956 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt, és hogy az addigi egypártrendszer helyett lehetséges a többpártrendszer bevezetése. 

 

Az 56-os forradalmi kormány tisztségviselőinek gyermekei

Levelet nem küldhettek, csomagot nem kaphattak az 56-os forradalom miniszterelnökével Snagovba elrabolt és száműzött családok. Az kormány tagjait kivégzésekkel és börtönbüntetéssel sújtották. Az anyák és a gyerekek Romániában maradtak – az ő útjukat jártuk végig a XXI. században.

Megszálló vagy felszabadító?

Egy szovjet katonai emlékmű okoz diplomáciai feszültséget Csehország és Oroszország között. A csehek a Prágát a náci uralom alól felszabadító Konyev marsall szobrán feltüntetnék az 56-os magyar forradalom és a 68-as prágai tavasz eltiprásában játszott szerepét is. Moszkva szerint a csehek meg akarják hamisítani a történelmet.

Izgalmas utazás egy emblematikus kép körül

Egy emblematikus fotó az 1956-os forradalomról, amely bejárta az egész világot. Mindig izgalmas képzeletbeli utazás az, amikor egy régi képre ránézünk, és azon gondolkozunk, vajon kik lehetnek a szereplők? Hogy hívták őket? Hány évesek voltak? Hogyan éltek? Egyáltalán élnek-e még vagy már rég meghaltak?

Elvis Presley magyar rajongói szobrot akarnak a Királynak!

Január 8-án lett volna nyolcvankét éves a rock and roll királya, Elvis Presley. A világ leghíresebb könnyűzenei kulturális ikonja már negyven éve halott. 2011 óta pedig Budapest díszpolgára az 1956-os forradalom melletti kiállásáért. 1957. január 7-én ugyanis a legnézettebb amerikai show műsorban Ed Salivennél Presley egy kis európai ország szabadságharcára hívta fel a figyelmet. A műsorvezetővel együtt gyűjtést szerveztek a magyaroknak. Elvis Presley magyar rajongói pedig most azért szerveznek gyűjtést, hogy Budapesten szobra is legyen a királynak.

Mit tudnak rólunk, magyarokról más országokban?

Az argentin történelemkönyvek szerint 1956-ban két fontos esemény volt a világban: a magyar forradalom és a rock and roll születése. Hogy ki Mátyás király a román történelemoktatásban, és hogy egyáltalán mit tudnak más országokban rólunk? Ennek járt utána a Fókusz stábja.

Szijjártó: Ez a helyzet más

A külügyminiszter szerint történelemhamisítás az 56-os menekülthullámot a mai menekültválsághoz hasonlítani. Szijjártó Péter egy kanadai megemlékezésen azzal érvelt, hogy 60 éve az országot elhagyó magyarok hosszú időn keresztül türelmesen várakoztak Ausztriában. A történeti források szerint viszont ez nem így volt, az ő idegeiket is felőrölték a túlzsúfolt menekülttáborok és a bizonytalanság. A miniszter nem válaszolt kérdésünkre, hogy milyen kutatások támasztják alá a Kanadában elmondott beszédét. 

Így élhették meg '56-ot vidéken

Nem az iskolapadban, hanem korhű körülmények között lehet igazán megérteni, mi történt a forradalom idején. Ezt mondta Híradónknak egy miskolci diák. A városban néhány perces jelenetekkel idézték meg a tanulók az 1956-os eseményeket. A Szentendrei Skanzen pedig puskadörrenéstől volt hangos, ott azt mutatták meg a látogatóknak, hogyan élték meg vidéken a forradalmat.

Régi teherautó járta a belvárost

Pécsen különleges módon ünnepelték október 23-át: egész nap egy fellobogózott régi teherautó járta a belvárost, platójára bárki felkapaszkodhatott egy körre. A Széchenyi téren egy hatástalanított T54-es tankot is kiállítottak a korbeli járművek mellett. A Dzsámi tövében az egykori harcokra emlékeztető géppuskaállást alakítottak ki. A katonai sátrakban pedig előadások hangzottak el 1956-ról.

Orbán: nemzet akarunk maradni

A magyarok 1989-ben bátorságból nyitották meg a határaikat és most bátorságból zárják le azokat - mondta a Parlament előtti ünnepi beszédében a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint meg kell akadályozni, hogy az Európai Unió a Szovjetunióhoz hasonlóan modernkori birodalommá alakuljon. A kormányfő beszédét folyamatosan füttyel zavarták meg a kormány politikája ellen tiltakozók, mindez még az állami televízió adásában is hallható volt.

'56-os ünnepség: Síppal és kereplővel tiltakoztak az ellentüntetők

Síppal, kereplővel tiltakoztak, ellentüntetők is részt vettek a Kossuth téren, az '56-os forradalom évfordulójára rendezett díszünnepségen.

Chagall-kép a Nemzeti Múzeumban

Magyarországon eddig még sosem látott Chagall-kép érkezett a Magyar Nemzeti Múzeumba. Nizzából kapták kölcsön az "Anya Gyermekével" című kőnyomatot, amely több mint 15 millió forintot ér.  A litográfiával az orosz-francia származású művész az 56-os forradalom előtt tisztelgett. A múzeum munkatársai régóta keresték a képet, mert el akarták hozni a jövő héten kezdődő, az 1956-os eseményekkel foglalkozó tárlatukra. Végül a nizzai Chagall-múzeumban bukkantak rá.

Kádár János beszéde Ákos zenéjével?

Ákos zenéjével szeretné ünnepelni az Operaház az 56-os forradalom 60. évfordulóját október 23-án. Erről az intézmény honlapjára került fel egy hír.

Egy letűnt korszak szubjektív története fekete-fehérben

Azt mondják, egy fotó akkor jó, ha az ember, miközben nézi, nem kezd el azon gondolkodni, hogy mi maradhatott le róla, hogy mi történhetett a kereten kívül. Chochol Károly képei beszédesek. Az 56-os forradalom borzalmairól éppúgy sokat mondanak, mint a Kádár-rendszer békés hétköznapjairól. Egy letűnt korszak szubjektív története következik, fekete-fehérben.

Civilek tüntettek: Tedd magad szabaddá!

Tedd magad szabaddá! - ezzel a mottóval tüntetnek ezekben a percekben is civilek Budapesten. A tiltakozást a több szervezetet összefogó Humán Platform szervezte. A felszólalók szerint, akárcsak '56-ban, most is az elnyomás ellen kell küzdeni.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való