Műsorújság
RTL Most

Rakonczay Gáborék szinte semmit sem látnak!

Rakonczay Gábor a Déli-sark Expedíció hatodik napján átlépte a déli szélesség 83. fokát, és már 99.6 megtett kilométernél tart, vagyis jó ütemben halad célja, a Déli-sarkpont elérése felé.

Csütörtökön 18.3 kilométer volt a penzum, 68 méteres szintemelkedéssel – ráadásul mély hóban és úgynevezett whiteout-ban, ami olyan, mint a lehető legsűrűbb fehér köd, vagyis minden egybefüggő fehér, így semmit sem lehet látni.

„Egész nap csak a síléc előtti egy métert láttam magam előtt, a terep, a horizont, vagy a nap ezúttal teljesen láthatatlan maradt – mondta Rakonczay. – Erős koncentrációt igényel, hogy ilyen körülmények között navigálni tudjon az ember. A mellkasra szerelt tájoló a mozgástól folyamatosan kileng jobbra és balra, szóval arra is figyelni kell, meg a lábad elé is, hogy a nagyobb bukkanókra lendülettel fel tudj kaptatni a lécekkel. A ma megtett hét szakaszból az első kettőt és az utolsót én vezettem, és feltornáztam a csapat 2.6 kilométeres szakasz-rekordját 2.7 kilométerre.”

Minél nehezebb valami, Rakonczaynak annál könnyebb – legalábbis így látja a csapat másik három tagja, és emiatt nyilván felnéznek Gáborra, aki valóban téthelyzetben a legösszeszedettebb, akkor tud a legjobban koncentrálni.


Itt követheted az expedíció részleteit!

Legnézettebb videók