Műsorújság
RTL Most

Rakonczay Gáborék elindultak!

Az extrém sportoló hónapok óta arra várt, hogy elindulhasson végre. Az Antarktiszra érkezve fokozódott az érzés, hiszen már kézzelfogható közelségben volt a kaland, amellyel nagy álma válik valóra.

Rakonczay Gábor az elmúlt heteket készülődéssel, az utóbbi néhány napot pedig izgatott várakozással töltötte.

Aztán pénteken, reggeli után (magyar idő szerint délután) érkezett a hír, hogy ez lesz az indulás napja. A sítalpas repülő még nem tért vissza előző útjáról, de tudta, ha megérkezik, elkezdhet berámolni, mert kezdetét veszi a Déli-sark Expedíció. Az előttünk álló ötven nap során Rakonczay a szárazföld, vagyis az Antarktisz széléről indulva megkísérli elérni a Déli-sarkpontot – első magyarként.

„A berepülést megelőző éjszaka mínusz tizenöt fok volt, ennek ellenére reggelre minden vizes volt a sátorban – mesélte Rakonczay Gábor az indulás előtti órákról. – A felettem lévő ponyva-részről egész éjjel folyamatosan csepegett a víz a hálózsákomra, de Grönlandon is ez volt a helyzet, ha bent csak nulla fok körül járt. Ha megszokni nem is lehet, együtt élni vele igen. Reggeli után kaptuk meg a hírt, hogy ez lesz az indulás napja, és bár a repülőre még várni kellett, elkezdtem összepakolni. A maradék felszerelést is a szánba tettem, majd elvittem leméretni. A tippem az volt, hogy 84-85 kilogramm között lesz, és igazam lett, mert 84.2 kilót mutatott a mérleg. Erre még rájön a sátor, de az expedíció elején lehet, hogy cserélgetjük majd, aztán meg úgyis az szokott történni, hogy aki jobban bírja erővel, az visz többet a közösből.”

A gép néhány óra múlva meg is érkezett, bepakolták a szánokat és a négy extrém sportoló elbúcsúzott a Union Gleccser bázison, vagyis az alaptáborban maradóktól.

Az RTL Klub Fókusz című műsorának stábja eddig kísérte el Gábort, úgyhogy ők is hosszan integettek, amikor a sítalpas gép a levegőbe emelkedett, majd nagy ívben átrepült a bázis felett és megcélozta a Ronne – jégself és a kontinens találkozásának azt a részét, ahonnan a nagy legenda, Reinhold Messner is elérte a Déli-sarkot annak idején.

„Másfél órát repültünk, és a pilóta profin tette le a gépet a jégre – mondta Rakonczay. – Kipakoltunk, és a repülő már neki is iramodott, itt hagyott minket a semmi közepén. Most már tényleg csak magunk vagyunk, és holnap, vagyis szombaton elkezdődik az expedíció...”
 

Kövessétek Rakonczay Gáborékat a Déli-sark Expedíció hivatalos oldalán!

Legnézettebb videók