Műsorújság
RTL Most

Rakonczay Gábor: Két fokra van a Déli-sark!

Hosszú idő után ismét whiteout volt az Antarktiszon, vagyis átláthatatlan, kontraszt nélküli fehérség, ami miatt Rakonczay Gábor csak a síléce előtti két métert érzékelte. De így is megtett hét szakasszal 24.1 kilométert a Déli-sark Expedíció 36. napján.

„A nap eseménye, hogy ma átléptük a déli szélesség 88. fokát, vagyis már csak két fokra van a Déli-sark! – mosolygott Rakonczay Gábor. – Ez még 210 kilométer, ami egy Ultra Balaton távja, vagy negyven Margitsziget-kör. Nehezítő körülmény, hogy közben egy nálam nehezebb szánt húzok, 2700 méter magasságban, -25 Celsius-fokban és szembeszélben. Viszont eközben maximálisan tetten érhető, hogy a világ sokkal nagyobb, mint amekkorát érzékelünk belőle, s hogy a tetteinknek csak magunk szabhatunk határt.”

A magyar extrém sportoló visszautalt az előző napi meglepetésre is, arra, hogy mi történt a repülőgépből ledobott élelmiszerrel. 

„Az előző nap ledobott élelmet szétosztottuk, és ha nagyon beosztjuk, négy napra elég lesz. Remélhetőleg addigra kimatekozzák, hogy az utolsó kilométereken miből visszük be a napi hat-hétezer kalóriánkat – mondta Rakonczay. – Részemről továbbra is érthetetlen, miért nem hozhattuk magunkkal az utolsó heti élelmet, mint a többit. Persze, akkor néhány kilóval még nehezebb lett volna a szán, viszont nem függnénk az időjárási és terepviszonyoktól, no meg a repülőgéptől. Ami persze nem miattunk jön ide, hanem az Amundsen-Scott bázisra hozza-viszi az embereket, s közben elhoz egy zsáknyi élelmet is. Aztán ha megfelelőek a feltételek, kidobják nekünk.”

Legnézettebb videók