Műsorújság
RTL Most

Rakonczay Gábor hétfőn érheti el a Déli-sarkot

Lépésről lépésre küzdi le az utolsó kilométereket Rakonczay Gábor az Antarktiszon, de azt érzi, most már olyan közel van a cél, hogy akár GPS, vagy tájoló nélkül is tudná, merre kell tovább mennie.

36.7 kilométer van még hátra a Déli-sarkig, és a magyar extrém sportoló úgy számítja, a négytagú csapat hétfőn, január 7-én délután ér célba.

„Ma szokatlan módon észak-keleti, majd keleti szél fújt, és a felettünk lévő súlyos felhőzet miatt a felszínen semmiféle kontraszt nem volt tapasztalható, csak a mindent elnyelő fehérség – mondta Rakonczay, aki ezen a napon 24.1 kilométert tett meg. – Most már érezhető, hogy tényleg nagyon közel van a Déli-sark, sőt, szerintem innen már GPS vagy tájoló nélkül is tudnám, milyen irányt kell követni. Holnap ismét 24 kilométer menetelés szerepel a tervben, és ha jók a látási viszonyok, az utolsó táborhelyről már látni fogjuk a Déli-sarkpontot. Aztán hétfőn teljesítjük azt a maradék néhány kilométert. Nem sietjük el, de a csapat állapota és harci kedve pillanatnyilag ezt teszi lehetővé. Szinte felfoghatatlan egyébként, hogy bár lépésről lépésre és ilyen körülmények között, de egy ekkora cél is elérhető. Az érzés kettős, mintha a bensőm egy része mindig is tudta volna, hogy sikerül, és csak csendben mosolyog. Ugyanakkor az a határozott érzés is társul az előzőhöz, hogy ez egyszerűen elképesztő. Ez a kettő együtt pedig maga a klasszikus öröm. Örülök és hálás vagyok, hogy itt lehetek, és ezt átélhetem.”

A mai Reggeliben Németh Ottó mesélt, milyen körülmények között küzdenek meg az utolsó kilométerekkel Rakonczay-ék:

Legnézettebb videók