Műsorújság
RTL Most

Rakonczay expedíció: veszélyes hasadékok és elvesztett lábkörmök

A Déli-sark expedíció négy tagja még nem indulhatott el az alaptáborból, az erős havazás miatt még mindig teljesen bizonytalan ennek az időpontja. Rakonczay Gáborék azonban addig sem unatkoznak!

Rakonczay Gábor és a Déli-sark expedíció másik három résztvevője vár, pakol, és jókat eszik a Union Gleccser Bázison kiépített alaptáborban. Utóbbira azért is van égetően nagy szükség, mert az előttük álló ötven napban, mialatt a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva remélhetőleg elérik a Déli-sarkpontot, rengeteg energiát égetnek el. Amit még úgy sem feltétlenül tudnak majd pótolni, hogy napi 7000 kalóriát visznek be. 

„Délelőtt a tábor biztonsági embere előadást tartott a tervezett útvonalról – mesélte Rakonczay Gábor. – Elmondta, hogy a legfrissebb műholdképek alapján hol számíthatunk veszélyesebb területre a hasadékok miatt, és azokat milyen irányból és távolságra kerüljük el.”

Természetesen a Union Gleccser Bázisról folyamatosan követik majd a mozgásukat (hiszen az expedíció résztvevői közül mindenkinél lesz jeladó), és persze nekik is jelenteni kell, ha bármi miatt drasztikusan eltérnének az előre tervezett útvonaltól.

„Az orvos ma megelőzés céljából leszedett egy darabot az angol fiú egyik lábkörméből, mert eléggé be volt gyulladva – tette hozzá Gábor. – Most rendben van, de megszenvedte a dolgot, majd büszkén mutogatta a dokinál készült fotókat. Ezt persze nem hagyhattam annyiban, így a telefonomról megmutattam pár képet a Grönlandon saját kezűleg leszedett körmeimről… Én nyertem. Aztán, hogy végképp sokkoljam az egybegyűlteket, megmutattam még a grönlandi fagyási sérüléseimről is néhány fotót. Itt ez a menő.”

Mindamellett, hogy az ilyen expedíciók során az a legfontosabb, hogy a résztvevők megőrizzék a testi épségüket, ez már az a közeg, amelyben ilyen sokáig és ekkora terhelés mellett nem feltétlenül marad ép a szervezet – tudatosan és precízen figyelni kell rá.

Az RTL Klub Fókusz című műsorának stábja is az alaptáborban tartózkodik Gáborral jelenleg, úgyhogy az érdeklődők a televízióban és a csatorna online felületén is követhetik az antarktiszi eseményeket.

Legnézettebb videók