Műsorújság
RTL Most

Mi történt a héten Rakonczay Gáborékkal?

Menni előre, lépésről lépésre, méterről méterre, kilométerről kilométerre – ez az egyetlen taktika egy ilyen hosszú távú kihívás során, mint a Déli-sark Expedíció, amelyen az utóbbi napokban nagyon nehéz dolga volt Rakonczay Gábornak.

A négytagú nemzetközi csapat, amelynek tagjaként a magyar extrém sportoló elszántan halad a Déli-sarkpont elérése felé átlépte a 84. szélességi fokot, de ehhez az eredményhez ismét egy brutálisan nehéz nap vezetett. A csütörtöki napig 239,4 kilométert tettek meg a sportolók, vagyis túl vannak a táv negyedén. A körülmények azonban egyre zordabbak, a napok pedig egyre nehezebbek.

„Tartanunk kellene a napi húsz-huszonegy kilométert átlagban, hogy idő és élelem terén biztonságban legyünk, de ezt jóindulattal is csak alulról súroltuk ma is” – mondta Rakonczay.


Az utóbbi napok nagyon küzdelmesek voltak, de Gábor szerint ez már nem is fog változni az expedíció végéig. A jég felszínén hatalmas, megfagyott hullámok alakultak ki az erős szél miatt, ezek között próbálják tartani az irányt még 56 kilométeren át, azután pedig elkezdenek ráfordulni arra a szögre, amellyel már a Déli-sarkpontot veszik célba.

Egy valamit már most leszögezhetünk, ha valaki számára esetleg kérdéses lett volna: az Antarktiszon az időjárás a főnök, az expedíció résztvevői pedig csak alkalmazkodhatnak hozzá, és megpróbálhatják a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből. Az időjárást hidegen hagyja, hogy nekik céljuk van, az egyik nap brutális kedvében van, de azután fél óra alatt átvált az expedíciós csapat számára kedvezőbb, szelíd hangulatba.

Szalay Balázs, a Magyar Déli-sark Expedíció menedzsere pontosan tudja, milyen az, amikor az ember ki van téve a természet erőinek, igaz, ő a sivatagban általában éppen a hőségtől szenved.

„Az utóbbi szakaszok nehezek voltak számára, és megmondom őszintén, menedzsment szinten természetesen el is kezdtünk számolgatni, hiszen a tervekhez képest lassabban halad az expedíció, tizenhárom napja van úton, és a táv egynegyedét teljesítette, ami azt jelenti, hogy ha nem tud hosszabb távokat menni naponta, akkor ötvenhárom nap alatt tudná csak elérni a Déli-sarkot, ennyi időre viszont nincs élelme. Úgyhogy mindenképp gyorsulni kell, de ezt Gáborék is pontosan tudják, és meg is fogják tenni. Talán valamivel könnyebb dolguk lesz, ha már nem felfelé gyalogolnak, hanem sík területre érnek.”

Kattints ide a legfrissebb hírekért!

Legnézettebb videók