Műsorújság
RTL Most

A visszaszámlálás elkezdődött – Rakonczay Gábor hamarosan indul

Két napja érkezett Punta Arenasba Rakonczay Gábor, aki néhány nap múlva elindul, hogy negyedmagával, a szárazföld, vagyis az Antarktisz széléről indulva, 50 nap alatt gyalogosan elérje a Déli-sarkpontot.

Mivel már Budapestről eleve késéssel indult a repülőgépe, és ezt Londonban sem sikerült behoznia, Santiago de Chilében „természetesen” lekéste a csatlakozást, így 34 óra alatt érkezett meg úti céljához, ahol el is kezdte rögtön a készülődést. Hiszen késés ide vagy oda, a visszaszámlálás elkezdődött, hamarosan elrajtol a Magyar Déli-sark Expedíció.

„Az első nap azzal telt, hogy bevásároltam: főként egyébként élelmet az előttünk álló ötven napra – mondta a magyar extrém sportoló, aki 980 kilométert tesz majd meg gyalogosan, valamivel több, mint másfél hónap alatt, farkasordító hidegben. – Vettem többek között kilenc kiló csokit, két és fél kiló aszalt gyümölcsöt, persze készételeket is, amelyekből teljesen kivonták a vizet, ezek szolgálnak majd a vacsorámul. Ötven kilónyi élelmet viszek magammal az expedícióra, minden napra egy kilót, amelyből napi tíz étkezés jön ki, körülbelül hétezer kalória napi szinten. A bevásárlás után először természetesen ki kellett csomagolni, majd napi adagokra szétporciózni az összes ételt.”

 


Mindez egy hatalmas hangárban zajlott, ahol Gábor leendő útitársaival együtt készülődött – sőt, tanácsokat is tőle kértek, hiszen a grönlandi expedíciója okán neki már van tapasztalata az efféle előkészületekben.

„Úgy vettem észre, hogy a Grönland-átkelés nagy fegyverténynek számít itt, mintha valami különleges lovagrend tagja lennék, úgy bánnak velem – mondta Rakonczay. – Jól esik, hogy az útitársaim tudnak róla, milyen kalandokban volt részem Grönlandon, és hogy ezt nagyon nagyra tartják. Az ott szerzett tapasztalataim egyébként most jól jönnek, a többieknek is tudok ennek köszönhetően praktikus tanácsokat adni, és ők szívesen is fogadják ezeket.” Rakonczay elmondta, ezek az előkészületek valójában már az expedíció részei, számára már elkezdődött a nagy kaland, ha az indulásig valójában még hátra is van néhány nap. „Menetben vagyok” – foglalta össze röviden, de velősen a jelenlegi helyzetet Gábor.

Hubai Antal, a Fókusz riportere pedig ezúttal Chiléből jelentkezett be, ahova már megérkezett a csapat. Azt is megmutatjuk, hogy készültek még itthon az extrém hidegre:

Legnézettebb videók