Cápák között

„Szeretnénk, hogy ennek a generációnak az OkosMese legyen az új Ablak-Zsiráf” – interjú Magyar Attiláékkal és Lakatos Istvánnal

Borda TamásBorda Tamás

2023. február 2. 16:08

Helyes Georgina, Magyar Attila és Korponay Zsófi is a színházi világból érkeztek a Cápák elé, hogy bemutassák az Okos Mese vállalkozásukat. Lakatos István végül 7 millió forintot ajánlott a vállalkozóknak, amiért cserébe 33 százalék tulajdonrészt kért. Az Okos Mese megálmodói az rtl.hu-nak az ötletük születéséről, a színházi és az üzleti kreativitás kapcsolatáról, Magyar Attila megremegő lábairól és Lakatos István jó szimatáról is meséltek. A Cápa pedig elárulta, miért szállt be végül az üzletbe, és hogy mi a véleménye a vállalkozókról.

Hogyan jött az OkosMese ötlete?

Magyar Attila: A pandémia alatt kényszerszabadidő jutott osztályrészül az előadóművészeknek és a színházi dolgozóknak. Nem az lett belőle, hogy otthon keseregtünk, hanem összedugtuk a fejünket, és elkezdtünk gondolkodni, hogy mitévők legyünk.

Nemcsak valami hasznossal szerettük volna eltölteni az időt, hanem a kiesett keresetet is pótolnunk kellett.

Nagyon sok olyan ismerősünk és barátunk volt, akik a karanténban arról panaszkodtak, hogy már nem tudták mivel lekötni a gyerekeiket. Ez is azt sugallta, hogy próbáljunk meg az otthon lévő anyukákon segíteni. Rengeteg gyerekelőadásban vettünk részt, közel állnak hozzánk a gyerekek.

Én még most, felnőttfejjel is úgy érzem, hogy gyerek vagyok.

Folyamatosan használom a fantáziámat, és igyekszem minél frissebben tartani. Gyermeki létben tart a színház is: egyszer biológus vagyok, utána pedig nagypapa – tiszta szerepjáték az egész.

Korponay Zsófi: Gina egyszer félrehívott a színházban, és azt mondta, hogy van számomra egy ajánlata. Ekkor hallottam először az OkosMeséről. Abban az időben egy gyerekelőadás díszleteit festettem épp. Egyből igent mondtam, és végül így lettünk hárman. Tehát az ötlet Gina fejéből pattant ki, a megvalósításban viszont már csapatként dolgoztunk együtt.

 

Lilunál a színházi létről beszélgettetek. Miben más kreatívnak lenni az üzleti életben?

Attila: A színházban rutinosan mozgok, ez viszont egy teljesen új terep a számomra, úgyhogy meg kellett találnom a helyemet. Nálunk a lányok viszik a vállalkozás kreatív részét, én leginkább a lebonyolításban veszek részt, és folyamatosan egyeztetek a partnerekkel a termékkel kapcsolatban. Kiderült, hogy egész jól tárgyalok.

Zsófi: Szerintem egy csomó mindent lehet meríteni a színházi tapasztalatokból. Attilához hasonlóan én is játszottam gyerekelőadásokban, de az OkosMese a gyerekek szórakoztatásának és foglalkoztatásának egy picit más műfaja. A humor jó út a gyerekekhez, úgyhogy igyekeztünk a sorozatot nem csak okosan, hanem kellő humorral megalkotni. Ráadásul így a szülők is szórakoznak a gyerekek fejlesztése közben. gyerekekhez.

Helyes Georgina (Gina): A színházból abszolút tudtunk kamatoztatni. Minden színész arra törekszik, hogy minél egyedibben játssza el Hamlet vagy Bánk bán karakterét, mi pedig ugyanúgy azt keressük, hogy egy fejlesztő füzet vagy egy társasjáték mitől válhat minél különlegesebbé. Az a legszebb, ha egy gyerek úgy tud tanulni, hogy közben fel sem tűnik, de utána mégis megmarad neki minden gondolat. Ugyanúgy, mint a színházban: akkor észre sem veszed, csak nézed az előadást, majd hazaérve tele van a fejed csodálatos gondolatokkal.

Szeretnénk, hogy ennek a generációnak az OkosMese legyen az új Ablak-Zsiráf.

Miről szólnak ezek a mesék? Hogyan fejlesztitek a könyvek segítségével a gyerekeket?

Gina: OkosMese a nevünk, de nem egy mesekönyv vagyunk, hanem egy fejlesztő sorozat. A könyv elmesél egy történetet egy örökbefogadott kiskutyáról, ehhez kapcsolódik a Kaparós Könyvünk, az OkosBox és a MeseJátékunk is, amik többek között a felelős kutyatartásról is tanítanak.

Attila: Egy történethez rengeteg feladatot kapcsolunk. Megtanítjuk például arra, hogy a mese után gyurmából készítsenek egy kiskutyát és ezt lépésről lépésre meg is mutatjuk. Emellett az OkosMese fejleszti a szókincset, memóriát, az érzelmi intelligenciát, logikát, vizualitást és az iskolakezdéshez fontos készségeket is.

Zsófi: Többek között a környezetvédelemről, a boldogságról, is tervben van egy-egy sorozat, csupa olyan témáról, ami beszélgetésindító lehet szülő és gyerek közt.

„Szeretnénk, hogy ennek a generációnak az OkosMese legyen az új Ablak-Zsiráf” – interjú Magyar Attiláékkal és Lakatos Istvánnal
Tomán Szabina ismerkedése az Okos Mesével - Fotó: RTL

Milyen visszajelzéseket kaptok a szülőktől?

Gina: Fantasztikus visszajelzéseket kapunk. Gyereknevelési specialisták és fejlesztőpedagógusok is dicsértek minket.

Zsófi: Nekem a legpozitívabb visszajelzés az volt, hogy „végre a kislányom magától mondja, hogy nem szabad átnyúlni a kerítésen”. A kislány ugyanis nagyon szerette a kutyákat, és állandóan felmerült náluk ez a probléma. Könnyebb játékosan átvinni az információt, mint fegyelmezni a gyereket.

Attila: Volt egy nagyon kedves anyuka, aki a gyereke után a nagymamának is odaadta a könyvet, mert a nagyi néha elfelejtette, hogy csokit nem kéne adni a kutyának.  

Ma már azt láthatjuk, hogy akár egy 3 éves kisgyerek is úgy nyomkodja a telefont, mintha világéletében értett volna hozzá. Miként vélekedtek erről?

Zsófi: Meglepő volt, amikor az egyik ismerősöm gyereke kétévesen rám szólt, hogy hová és hogyan kell kattintani a számítógépen. Félelmetes, hogy az ember mennyire öregnek tudja érezni magát ettől. Az én generációm csak tollasozott az utcán vagy focizott.

Gina: A mai világban kikerülhetetlen a telefon. Arra viszont meg lehet tanítani a gyereket, hogy a telefont a kreativitásra is használja.

Ha öt perc kütyüzésre jut öt perc OkosMese, az már csodálatos.

Lakatos István megható emberi mondata, amivel beszállt a vállalkozásunkba az felemelő és magával ragadó volt.

Attila: A világ digitális fejlődését nem tudjuk megállítani. Inkább azon kéne gondolkodni, hogyan lehet offline is lekötni a gyerekek figyelmét. Mi ezen dolgozunk.

„Szeretnénk, hogy ennek a generációnak az OkosMese legyen az új Ablak-Zsiráf” – interjú Magyar Attiláékkal és Lakatos Istvánnal
Az Okos Mese megálmodói, Helyes Georgina, Korponay Zsófi és Magyar Attila - Fotó: RTL

Milyen érzés volt kiállni a Cápák elé?

Attila: Színházban játszom folyamatosan, és kamerák előtt is dolgozom, de ott azért megremegett a lábam. Egy szerepben belebújok egy karakter bőrébe, magabiztosan játszom, de itt én Magyar Attila voltam. A saját gondolataimat és érzéseimet mondtam el, ráadásul komoly üzletemberek ültek velünk szemben.

Gina: Akkor izgul az ember igazán, amikor valaminek tétje van. Ez egy komoly, hiteles műsor, nem az ahol megpörgeted a kereket, és a szerencséden múlik minden.

Zsófi: A felkészülési időszakban az utolsó betűig átgondoltuk, hogy mit szeretnénk majd mondani a Cápák előtt, és törekedtünk arra is, hogy önazonosak legyünk. Számomra semmihez sem hasonlítható az az izgalom, amikor a fal előtt álltunk, és tudtuk, hogy pillanatokon belül kisétálunk a Cápák elé.

Négy Cápa is visszautasított titeket, amikor végül már csak István maradt. Gondoltátok volna, hogy ajánlatot tesz?

Attila: Nem gondoltam volna. Olyan volt, mint a színházi fordulat: a végén volt a happy end és a katarzis. Meg voltunk lepődve, és alig tudtuk elhinni, de szerintem ez látszott is az arcunkon. A kezdeti izgalom egy kicsit feloldódott, hiszen mosolyokat kaptunk viszonzásul.

Gina: Én nem úgy gondolok a történtekre, hogy négy Cápa visszautasított, hanem úgy, hogy egy érzékeny szimatú Cápa mellettünk tette le a voksát.

Borzasztóan örülök neki, hogy végül Istvánhoz kerültünk. Úgy érzem, hogy vele olyanok vagyunk, mint egy egészet alkotó két puzzle-darab: a mi kreatív lelkivilágunkhoz tökéletesen illik egy lézerfókuszú racionálisabb ember.

Zsófi: Nagyon örültünk a Cápák pozitív visszajelzésnek, az pedig csak hab volt a tortán, hogy István beszállt. Úgy érzem, új ajtókat tud megnyitni előttünk.

 

Milyen „mentornak” tartjátok Istvánt?

Attila: Egy nagyon szimpatikus, nyílt tekintetű ember, rengeteg segítséget kapunk tőle. Színészként az alkotáshoz megvan a kreativitásunk, és sok minden lapul még a tarsolyunkban, de az üzleti életben nem igazán mozgunk otthonosan. Olyan ez, mint egy együttes és egy producer kapcsolata:

nagyon sok slágert tudunk írni, viszont azokat el is kell adni. István személye erre garancia nekünk.

Gina: Biztos vagyok benne, hogy István nagy tanítóm lesz. Azt mondja, amit gondol, nem beszél mellé. Ráadásul Cápa még nem volt producer. István lesz az első.

Zsófi: Úgy érzem, hogy István által meglett a negyedik kereke az autónknak. Nekünk már nagyon hiányzott egy hozzáértő üzletember, úgyhogy egyszerűen csodás ez az egész.

A műsorban említettétek, hogy egy roadshow is tervben van.

Attila: Nincs nagyobb öröm az ugráló, kiabáló, éneklő gyerekeknél a nézőtéren – nem is tudok ennél szebbet elképzelni. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy az OkosMese történeteiből egy zenés színdarabot fogunk írni, és ezt egy roadshow keretén belül szeretnénk eljuttatni az ország különböző pontjaira.

Gina: Pontosan. Az a terv, hogy ne csak egy webshop legyünk valahol az interneten, hanem hús-vér emberként okosítsunk és bulizzunk egy iszonyú jót a gyerekekkel.

 

Lakatos István vállalata adja el a legtöbb mobiltelefont Magyarországon, ezért a Cápa küldetésének érezte, hogy tegyen azért, hogy a gyerekek ne csak a telefonjukat nyomkodják. István 7 millió forintot ajánlott az Okos Mese megálmodóinak, amiért cserébe 33 százalék tulajdonrészt kért.

Mi a véleményed az Okos Mese vállalkozásról? Miben rejlik a sikere?

Az mindenképp egy siker, hogy amikor jött a covid, és a teljes színházi világ leállt, akkor ők nem álltak neki sopánkodni, hanem kitaláltak valamit, mivel tudják magukat hasznossá tenni, és értéket teremtettek a társadalom számára is. Azt gondolom, hogy az mindenképp siker, ha az ember alkalmazkodni tud a környezeti változásokhoz. Az a termék pedig, amit kitaláltak, jóval túlmutat egy egyszerű mesekönyvön.  

Egyik cápatársad sem adott ajánlatot, és csak te maradtál. Mi vett rá arra, hogy beszállj?

Egyrészt nagyon szimpatikusak voltak, és láttam, hogy mennyire jó az összhang hármójuk között.

Én mindig is olyan vállalkozókat keresek, akik emberileg is értékesek, és ez erről a csapatról abszolút elmondható.

Hozzájuk hasonlóan nekem is az a célom, hogy a gyerekek ne csak a mobiltelefont nyomkodják. Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek minél hamarabb meg kell ismerkedniük a mobiltelefonnal, mert a világ fejlődik, de emellett legyen más értékes eszköz is a kezükben.

 

Tehát szerinted a mobiltelefon nem káros a mai gyerekek számára?

Lehet azt mondani, hogy egy gyereknek nem adok a kezébe mobiltelefont hatéves koráig, de akkor hátrányba fog kerülni a kortársaival szemben. Felelősségteljesen kell használni a telefont, és erre kell a szülőknek megtanítani a gyerekeiket. A tiltás sem jó, de a teljes szabadjára engedés sem.

A műsorban említetted, hogy az üzleti terv kidolgozása mellett nem biztos, hogy másban is tudnál segíteni a csapatnak. Azóta megváltozott erről a véleményed?

Nyilván az üzleti terv kidolgozásában vagyok a legerősebb, de nem ez az egyetlen hasznosítható képességem.

A meseírásban kevésbé fogok tudni segíteni, de abban tanácsot adok nekik, hogy mit érdemes reklámozni, mire kell koncentrálni a honlap fejlesztése során, hogyan érdemes a különböző médiafelületeket használni.

A felvétel és az adás közötti időben is folyamatosan egyeztettem Gináékkal, és akár kéretlenül is elmondtam a véleményemet olyan dolgokról, amik a piacon való megjelenéshez, a kritikus tömeg eléréséhez szükségesek, de ők még nem feltétlenül járatosak benne. És természetesen az adás óta is többször beszéltünk már, alig várom, hogy a roadshow elemei összeálljanak, és első állomásán ott is lehessek.

A Cápák között vadonatúj ötödik évada minden vasárnap 19 órától látható az RTL műsorán.

#Cápák között#interjú#okos mese#magyar attila#helyes georgina#lakatos istván#korponay zsófi#ma

Címlapról ajánljuk