Cápák között

Teljesen elérzékenyültem, sokkal többet jelentett, mintha adtak volna 40 millió forintot – interjú az ALF Tini Felügyelet vállalkozójával, Sándor Lászlóval

Borda TamásBorda Tamás

2023. január 27. 13:32

Az ALF Tini Felügyelet személyvédelmi szolgáltatás a gyereknek biztonságot, az értük aggódó szülőnek pedig nyugalmat ad. Bár László végül nem kapott befektetési ajánlatot a Cápáktól, Lakatos István és Balogh Levente 1-1 millió forinttal támogatta a vállalkozást. Interjúnkban Lászlót többek között az ALF Tini Felügyelet részleteiről, a műsorban szerzett élményeiről és az éjszakai élet árnyoldalairól kérdeztük. A Cápák is elmondták véleményüket a vállalkozásról, valamint a gyerekeikkel való kapcsolatukról és saját kamaszéveikről is meséltek.

Hogyan jött az ALF Tini Felügyelet ötlete?

Az egyik ismerősöm nem szerette volna egyedül elengedni a gyerekét egy szilveszteri buliba, ezért hozzám fordult segítségért. Amikor feltette nekem a kérdést, hogy vigyáznék-e rá, egyből igent mondtam. Odaálltam a helyszín elé egy Zsigulival, és figyelem őt messziről.

Ekkor rájöttem, hogy hatalmas szükség van arra, hogy egy szülő teljes biztonságban engedhesse el bulizni a gyerekét.

A Cápák előtt több rémtörténetet is elmeséltél a bulizó fiatalokról. Szerinted kik vannak a legnagyobb veszélyben?

Azok a fiatalok, akik egyedül buliznak, és illuminált társaságba keverednek. Nagyon sok visszajelzést kaptam, hogy az éjszaka nem is olyan kemény, és ne állítsak be minden bulit úgy, mintha egy horrorfilm lenne. Persze vannak olyan éjszakák, amikor nem történik semmi, de ez az esélylatolgatás olyan, mint a golyóálló mellény: megveszed, de pont akkor nincs rajtad, amikor szükség lenne rá. Bármikor kialakulhat egy kis civakodás az alkohol hatására, amiből akár egy tömegverekedés is kerekedhet, vagy akár szúró-vágó eszközök is előkerülhetnek. Sajnos az alkoholmérgezés is heti szinten előfordul, és nagyon sok olyan esettel is találkoztam, ami az elején ártatlan gyerekcsínynek indult, de végül hatalmas balhé lett belőle. A legdurvább az volt, amikor a szemünk láttára próbáltak betuszkolni egy lányt az autóba.


Hogyan léptetek közbe?

Egyszerűen odamentem az autóhoz, és számon kértem a férfit, hogy ki is ő valójában. Félig magyarul válaszolgatott, de amikor meghallotta a rendőrség szót, azonnal elhajtott.

Említetted a szúró-vágó eszközöket. Ti is hordtok magatoknál fegyvert?

Mi nem úgy megyünk bele az éjszakába, mintha háborúba készülnénk. Benne van a nevünkben is, hogy a megfelelő kommunikációval és fellépéssel sokkal többet el lehet érni, mint erőszakkal.

Ha már a neveteknél tartunk: elárulod, hogy mit jelent pontosan?

Sokan azt hiszik, hogy az ALF a kilencvenes évekbeli, szőrös mesefigura Németországból. Valójában két barátommal, Szaniszló Attilával és Szaniszló Ferenccel alapítottam a céget, így hármunk keresztnevének a kezdőbetűiből áll össze a cég neve: Attila, László és Ferenc.

Mi volt a legemlékezetesebb küldetésetek?

Egyszer tízezer ember között kellett vigyázni egy kislányra, aki nem volt egy „egy helyben állós” típus. Akkor rendesen ott kellett lenni fizikálisan és mentálisan is. De mi minden éjszakába úgy vágunk bele, hogy izgalmas és különleges küldetés lesz.

A Cápák előtt említetted, hogy „láthatatlan védelmet” is nyújtotok. Miért van erre szükség?

Kétféle szolgáltatást nyújtunk az ügyfeleknek. Van a „láthatatlan védelem”, amikor a szülő a gyereke tudta nélkül bérel fel minket. Ők nem szeretnének ebből konfliktust, ráadásul nagyon sok fiatal cikinek tartja, hogy ott van a nyakában egy biztonsági őr, ezért könnyen előfordulhat, hogy úgy bérel fel minket a szülő, hogy a gyereke előtt ez örök életre titok marad. A „látható védelemnél” a szülővel és a gyerekkel a buli előtt találkozunk, és megbeszéljük a játékszabályokat. Többek között azt is tisztázzuk, hogy a barátai tudjanak-e a védelemről.

Egészen hazáig kíséritek a fiatalokat?

Van olyan szülő, aki ragaszkodik ehhez, de akad olyan is, aki a buli után eljön a gyerekéért, és ilyenkor összekacsintunk, hogy akkor ennek most vége, biztonságban átadtuk a gyereked.  

Neked vannak gyerekeid?

Három is.

Így, hogy te tisztában vagy az éjszakai élet árnyoldalaival, nyugodt szívvel engeded el őket egyedül bulizni?

A húszéves fiam már a csapatban dolgozik, őt természetesen igen, de abban már nem vagyok biztos, hogy a most 14 éves lányomat pár év múlva elengedném-e egyedül bulizni. Fontosnak tartom, hogy a szülő és a gyermek között baráti kapcsolat alakuljon ki. Sokat számít a kommunikáció, én minden rossz dolgot elmesélek nekik, hátha tanulnak belőle.

Miket tanácsolnál egy fiatalnak, aki beleveti magát az éjszakai életbe?

A legfontosabb, hogy anyának és apának mindent mondjon el, mert ők akkor is mellette fognak állni, amikor senki más. Ne játssza meg magát egyetlen barátja előtt sem, szeressék olyannak, amilyen, és persze az alkohollal is vigyázni kell. Ha bármi feszültség adódik egy szórakozóhelyen, vagy rossz társaságba keveredik, azonnal haza kell indulni, nem szabad arra gondolni, hogy mit gondolnak majd a barátok.

Milyen érzés volt ott állni a Cápák előtt?

Nagyon sok negatívumot kapunk, és mindenféle támadás ér minket: nincs szükség a vállalkozásunkra, vagy éppen túl drága. Úgy mentem be a Cápákhoz, hogy nem biztos, hogy mindenkinek elnyerem a tetszését, és úgy éreztem, hogy lesz egy kicsi szájboksz, így végül nagyon pozitívan csalódtam.

Amikor István felajánlotta az 1 millió forintot, majd egy másodperc múlva Levente is csatlakozott hozzá, teljesen elérzékenyültem, Lilunál pedig már meg sem tudtam szólalni.

„Rád bíznám a lányaimat” – ezt mondta neked Szabina. Milyen érzés volt, hogy ismeretlenül ennyire megbízik benned?

Nekem ez egy elismerés volt. Sokkal többet jelentett, mintha adtak volna 40 millió forintot. Ez mindennél többet ért.

Mi lesz az 1-1 millió forint sorsa?

Főleg marketingre kértem a pénzt, így természetesen arra is fogjuk költeni. A Cápák közöttnek köszönhetően hatalmas lökést kapott a cég. Hálás vagyok mindenért.

 

Az 1-1 millió forintot felajánló Cápákat, Lakatos Istvánt és Balogh Leventét is megkérdeztük az ALF Tini Felügyeletről. A két befektető a vállalkozás mellett a gyerekeikkel való kapcsolatukról és saját kamaszéveikről is meséltek.

Mit gondoltok az ALF Tini Felügyelet vállalkozásról?

Levente: Nekem három lányom van, úgyhogy ezzel a problémával már én is sokszor szembesültem. Az a szerencsém, hogy küzdősportoló vagyok, és nagyon sok ilyen jellegű kapcsolatom van, úgyhogy velük meg tudom oldani a gyerekeim biztonságát, de ha valaki ezt nem teheti meg, annak egy fantasztikus dolog ez a szolgáltatás. Nagyon sok biztonságtechnikai cég van, de László talált egy piaci rést, amire szerintem nagy igény van.

István: Számomra nagyon szimpatikus László elhivatottsága, hogy jót akar tenni a világgal.

Sosem volt még példa arra a Cápák között történetében, hogy befektetés nélkül adtatok volna 1-1 millió forintot egy vállalkozónak. Mi vett rá titeket erre a gesztusra?

Levente: Ilyen jellegű cégbe én nem fektetek be, mert nem tudom, hogy egy Cápa ehhez mit tudna hozzátenni. Ehhez a szolgáltatáshoz élő munkaerő kell, úgyhogy ők ezt meg tudják oldani befektető nélkül is. Viszont a problémát, amit meg akarnak oldani, nagyon nemesnek tartom, ezért 1 millió forinttal szerettem volna hozzájárulni.

István: László eljutott valameddig saját erőből, de ahhoz, hogy tovább fejlődjön a vállalkozása, szüksége volt 5 millió forintra. Ebbe mint vállalkozás nem kívántam befektetni, ezért én annyit tudtam tenni, hogy az öt Cápa egyikeként felajánlottam 1 millió forintot.

Nyilván ebben az is benne volt sugallatként, hogy ha a többiek is így éreznek, akkor akár az 5 millió is összejöhet.


A gyerekeiteket nyugodt szívvel elengedtétek tinédzserkorukban az éjszakába?

Levente: Amikor a legkisebb lányom egy halloweeni buliba ment, megbíztam három cselgáncsozót, hogy kísérjék el, de ezek csak átmeneti megoldások. Ha van erre egy szervezett csapat, akik erre specializálódtak, akkor az sokkal jobb megoldás.

István: Az én gyerekeim tizenévesen nem nagyon jártak az éjszakába. Voltak születésnapi bulik, amiket külső helyszínen szerveztek, de akkor egy egész helyet kibéreltek. Éppen ezért nem voltak olyan veszélynek kitéve, hogy egy idegen társaság beléjük kössön, vagy az italukba keverjenek valamit.

Apaként szerintetek jobb inkább megbízni a saját gyerekeitekben, ha bulizásról van szó, vagy az „ördög sosem alszik” alapon megbíznátok egy őrt?

Levente: Nem mindig a gyerekekkel van a baj. Hiába van meg a bizalom, és a gyerek hiába jó szándékú, a tömeg teljesen elsodorhatja őket. Olyan híreket is lehet hallani, hogy a diszkóban agyontapossák egymást, ráadásul ott van a töméntelen alkoholfogyasztás és a drog. Tulajdonképpen nem is látom, hogy ezt megfelelő keretek közé lehetne szorítani. De úgy érzem, hogy ez a szakszerű őrzés mindenképpen elkerülhetetlen alapja a megelőzésnek egy fiatal számára.

István: A saját gyerekeimmel mindig mindent megbeszélek.

A mai napig az a játékszabály, hogy kötelesek meghallgatni a véleményemet, utána azt csinálnak, amit akarnak. De ez oda-vissza működik: ők is elmondják őszintén és kendőzetlenül a véleményüket az én dolgaimról, és van, hogy nekik van igazuk.

Nekem egyébként annyira őszinte kapcsolatom volt a szüleimmel, hogy titokban biztosan nem küldtek volna rám biztonsági őrt. Ha viszont azt mondták volna, hogy nyugodtabbak lennének, ha lenne ott velem valaki, nem mondtam volna nemet.

Szerintetek mennyire veszélyes a mai éjszakai élet?

Levente: Szerintem rendkívül veszélyes. Éppen ezért hiánypótló, amit László létrehozott.

István: Fogalmam sincs, mennyire veszélyes, mert sem én, sem a gyerekeim nem járunk az éjszakába, de bármi rosszat el tudok képzelni a filmek alapján.

Mi volt a helyzet a ti kamaszéveitekben?

Levente:

Én cselgáncsos voltam, úgyhogy én magam voltam a testőr.

A kecskeméti dzsúdóklub, majd a Budapesti Honvéd sportolója voltam. Régebben még nem voltak őrző-védő cégek, így akkoriban a küzdősportolókat bízták meg hasonló feladatokkal. Mi például nagyon sok koncertre voltunk kivezényelve.

István: A mi időnkben jellemzően 11-12 órára már hazaértünk, és olyan helyekre jártunk, ahol a saját korosztályunkkal szórakoztunk együtt. Akkoriban nem voltak akkora különbségek a fiatalok között, hogy valaki az apja „merdzsójával” járt, aranylánc volt a nyakában, vagy bármennyit elihatott. Sokkal homogénebb volt az egész közeg, és sokkal kevésbé volt veszélyes a társadalom.

Tartjátok a kapcsolatot Lászlóval?

Levente: Persze! Szerda este volt TikTok-élőzésünk.

István: Természetesen. Olyan vagyok, mint az úttörő: ahol lehet, segítek. Folyamatosan kommunikálok vele telefonon és írásban is, és tanácsokkal is ellátom. Akár kéretlenül is elmondom, hogy egy adott dologról mit gondolok, utána pedig ő azt kezd vele, amit akar. Nyomon követem a sorsát, de nem ellenőrzöm, hogy milyen mértékben fogadta meg a tanácsaimat.

A Cápák között vadonatúj ötödik évada minden vasárnap 19 órától látható az RTL műsorán.

#Cápák között#sándor lászló#interjú#lakatos istván#balogh levente#alf tini felügyelet

Címlapról ajánljuk