Belföld

„Én megszökök, mint Szájer” – trágár dalszöveg miatt csapott le a médiatanács

rtl.hurtl.hu

2023. május 18. 17:47

A hatóság szerint rossz volt a korhatárbesorolás, amikor lejátszották KKevin szókimondó hiphop számát.

Megbírságolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Base FM szolgáltatóját, mert az adó a reggeli órákban tűzte műsorára a Topshit című dal, amely a testület szerint nyelvezete és üzenete alapján is káros lehet a 16 éven aluliakra.

Az NMHH szerint trágár kifejezések és szexuális utalások miatt nyújtott be panaszt a médiatanácshoz egy hallgató KKevin száma miatt, ami még tavaly december 12-én, a reggeli műsorsávban hangzott el.

A hiphop dalban többször is említenek orális szexet, prostituáltakat, szó van egy hölgy változatos nemi életéről és az előadó önkritikus megjegyzéseket is tett a nemi szerve emlegetésével egyetemben. Egy esetben egy kis politika is becsúszott, amikor az hangzik el, hogy 

én megszökök mint Szájer.


A médiatanács kivizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy a dalt egy 12 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszám részeként szerkesztették adásba, azonban a zeneszám nem felelt meg ezen korhatári kategória szempontjainak, az a közvetített üzenet és a trágár nyelvezet miatt is káros lehet a 12-16 év közötti korosztály személyiségfejlődésére.

Az NMHH szerint a számot 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába sorolva, ehhez illeszkedő időpontban – 21 óra és reggel 5 óra között – kellett volna sugározni. A médiatanács a Base FM médiaszolgáltatóját 300 ezer forint bírsággal sújtotta.

Nyitókép: Cégtáblák a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának székhelyén a főváros VIII. kerületében, a Reviczky utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László.

 

#Belföld#KKevin#nmhh#médiatanács#orális szex#Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság#bírság#Base fm#rádió#korhatár#besorolás

Címlapról ajánljuk