Belföld

Már Müller Cecília is észrevette, hogy számos kórház nem hajlandó ellátni az Ukrajnából menekülő magyarokat

rtl.hurtl.hu

2023. május 16. 19:46

Arra hivatkoznak, hogy nincs társadalombiztosításuk, pedig ez a gyakorlat jogellenes.

Levélben fordult Müller Cecília a magyar kórházakhoz, miután több forrásból is arról értesült, hogy hogy az Ukrajnából érkező magyar állampolgárságú menekülteket arra hivatkozva nem látják el sok egészségügyi intézményben, hogy nincs társadalombiztosításuk.

A menekült anyákkal is foglalkozó EMMA Egyesület azt írta Facebook-oldalán: „Az elmúlt hónapokban az ukrán menekült nőkkel folytatott munkánk, az egészségügyi rendszerben való kísérésük során gyakran találkoztunk azzal a helyzettel, hogy az Ukrajnából érkező, magyar állampolgársággal is rendelkező betegeket a kórházak TB jogviszony hiányában nem, vagy csak fizetség ellenében látják el”.

Müller Cecília a levelében arra hivatkozott, hogy a gyakorlat azért is visszás, mert az ukrán származású menekültek megkapják a szükséges egészségügyi ellátást. A tisztifőorvos emlékeztetett: a magyar állampolgárok számára „a menedékes részére nyújtott valamennyi ellátást és kedvezményt biztosítani kell, ha a magyar állampolgárság tényénél fogva kedvezőbb elbánásban nem részesül”.

A Mérce közben arról ír, hogy a helyzet nem újkeletű, mivel a háború kezdete óta „káosz és kifejezetten rossz bánásmód jellemzi a menekültek egészségügyi ellátását”. A civilek elmondása szerint minden menekülttel rendkívül rosszul bánnak a magyar egészségügyben, a kárpátaljai romák pedig az intézményi rasszizmusnak is elszenvedői.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Czeglédi Zsolt

#Belföld#müller cecília#kórház#ellátás#ukrajna#menekült

Címlapról ajánljuk