Márki-Zay Péter: Lázár János, ha tehetné, már rég leváltotta volna Orbán ViktortA politikus szerint a DK nem tekinthető rendszerellenzékinek, mert „három miniszterről voltak leleplező anyagaik”, de ezek soha nem jelentek meg.
Belföld

Márki-Zay Péter: Lázár János, ha tehetné, már rég leváltotta volna Orbán Viktort

rtl.hurtl.hu

2023. március 28. 8:10

A politikus szerint a DK nem tekinthető rendszerellenzékinek, mert „három miniszterről voltak leleplező anyagaik”, de ezek soha nem jelentek meg.

„Jó kérdés, hogy egy maffián belül van-e törésvonal. Addig, amíg Orbán Viktor egy személyben bármit megtehet ebben az országban, nem láthatóak ezek a törésvonalak. Egyébként persze pontosan tudjuk, hogy ha Lázár János tehetné, akkor már rég leváltotta volna Orbán Viktort” – mondta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke az Indexnek

Az interjúból egyebek mellett kiderült: 

  • a Szegedi Járásbíróság jóváhagyta a Mindenki Magyarországa Néppárt bejegyzését, később a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség megtámadta azt, a hatvan- és kilencvennapos határidők miatt így még sokáig elhúzódhat a bejegyeztetési folyamat. Az alapító tagok között polgármesterek és volt parlamenti képviselők is vannak. A párt alapító ülésén két-háromszáz emberre számít majd, a taglétszám pedig ötszáz és ezer között alakulhat.
  • Lukácsi Katalin és Kész Zoltán távozásáról azt mondta: „Rosszulesett, de lehetek megértő is. Egészen más volt a helyzet április 3-a előtt, amikor még arra készültünk, hogy van esély leváltani Orbán Viktort. Mindenki megálmodta magának, hogy egy szép új világban külügyminiszter vagy képviselő lesz. Április 3-án ezek az álmok szertefoszlottak, és nagyon sokan abban találták meg az új hivatásukat, hogy azokat rugdossák, akiket korábban támogattak. Én biztos nem így döntöttem volna, de nem fogom őket megtagadni. Hálás vagyok azért, amit addig csináltak.”
  • A párttámogatási botránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Az a 3,5 milliárd forint, amelyből az ellenzék kampányolt, annyi pénz, mint amennyit a Fidesz most januárban elfüstölt a 97 százalékos plakátkampányára. A pénzünkből mi dzsekikre, tollakra, szórólapokra, fizetett hirdetésekre, kampányújságokra, óriásplakátokra, hangszórós autókra, kampánybuszokra és -rendezvényekre költöttünk. Azért nem tudtunk minden pénzt elkölteni, mert hiába vásároltunk volna több óriásplakátot, ha senki nem adott hozzájuk helyet.”
  • Szerinte a DK nem tekinthető rendszerellenzékinek, mert a Borkai-ügyhöz hasonlóan „ezúttal három miniszterről voltak leleplező anyagok”, amelyek soha nem jelentek meg, cserébe egy saját, botrányával jogosan kritizálható politikusuk úgy ülhetett be a parlamentbe, hogy ezt a Fidesz nem támadta. „Vagy hogy egész pártok szabotálták az ellenzéki kampányt, visszatartva kampányanyagokat és üzeneteket, akár a minimálbér adómentességéről, akár arról, hogy eszünk ágában sem volt katonákat küldeni Ukrajnába.”

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Belföld#lázár jános#márki-zay péter#Mindenki Magyarországa Mozgalom#orbán viktor#ellenzék

Címlapról ajánljuk