Belföld

Kiderült, mennyibe került Orbán Viktorék bécsi luxuséjszakája

rtl.hurtl.hu

2023. március 22. 10:03

A miniszterelnöki delegáció két ötcsillagos hotelben aludt, ami 5,5 millió forint közpénzbe került.

Orbán Viktor 2022. július 28-án találkozott Karl Nehammer osztrák kancellárral, akivel az orosz-ukrán háborúról, az európai energiaválságról és az illegális migrációról tárgyaltak. A találkozóra egy rendkívül népes stáb, összesen 40 fő kísérte Orbánt: a kormányfővel tartott többek között Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is.

Ugyan Bécs mindössze néhány órás autóút Budapestről – valamint a hivatalos program mindössze 2-3 óra hosszan tartott –, a magyar delegáció kint töltött egy éjszakát, és Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Bristolban szálltak meg – írja az Átlátszó. 

Milliókba került az út

Az oknyomozó portál első, tavaly novemberi közérdekű adatigénylésére még csak 541 ezer forintra tették az út költségét, de január közepére megérkezett a bővebb válasz is, miután újabb közadatigénylést adtak be a tárcához.

Orbánék bécsi útja összesen 7,2 millió forintba került az adófizetőknek, ebből pedig 5,5 millió forint fedezte a szállás költségeit.

A szállás mellett felmerült még 1,1 millió forint reprezentációs költség, 427 ezer forint napidíj, 141 ezer forint tolmácsköltség, és közel 73 ezer forintnyi „dologi költség”. Az Átlátszónak azt is elárulták, hol szállt meg a magyar küldöttség:

A miniszterelnök és delegációjának egy része a Hotel Bristolban töltötte az éjszakát, a csapat további, különböző tárcákhoz köthető tagjai pedig a Hotel Sacher Wien szállodában.

Érdemes kiemelni, hogy a Hotel Bristol Bécs egyik legdrágább szállodája: 1876-os megnyitása óta olyan ismert emberek fordultak meg itt, mint II. Erzsébet, néhai angol királynő, John F. Kennedy egykori amerikai elnök vagy Justin Bieber énekes. A jelenlegi foglalási lehetőségek szerint a legolcsóbb szoba egy éjszakára 600 euró (400-as árfolyammal számolva kb. 240 ezer forint), a legolcsóbb lakosztály 800 euró (kb. 320 ezer forint), a legdrágább lakosztály pedig 2700 euró (kb. 1 millió forint).

Tavaly augusztusban a Die Presse osztrák lap arról írt, hogy Orbán és a miniszterek hotelköltségét az osztrák adófizetők állták, erre azonban nincs hivatalos adat, és a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem utalt rá az Átlátszónak küldött válaszában. Augusztus végén egyébként Gulyás Gergely a bécsi útról azt mondta: neki nincs oka panaszra, de „extrém luxusról kár lenne beszélni”.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#karl nehammer#ausztria#delegáció#költség

Címlapról ajánljuk