Belföld

Több budapesti kerület is lakbért emel, lesz, akinek 170 százalékkal többet kell fizetni

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 5:26

A XV., a XVI. és a XVII. kerületben is nőnek 2023-ban a lakbérek – értesült az rtl.hu. Az önkormányzatok egyebek mellett a megnövekedett árakkal indokolják az emelést, amelynek mértéke legalább 15 százalékos lesz, de ennél jóval nagyobb is lehet. Pestújhelyen a legnagyobb gondot azoknak okozhatja az emelés, akik nem sokkal keresnek többet, mint nettó 110 ezer forint.

Több fővárosi kerület vezetése is úgy döntött, hogy megemeli az önkormányzat tulajdonában álló lakások után fizetendő lakbért – tudta meg az rtl.hu. 

A DK-s Cserdiné Németh Angéla vezette XV. kerületben például 50 százalékkal nőhet a szociális kategóriában meghatározott díj. Az önkormányzat tájékoztatása szerint utoljára 2011-ben volt emelés.

A városrész honlapjára felkerült vitaanyag alapján májustól a legrászorulóbbaknak a mostani 300 forint helyett 450 forintot kell majd fizetniük négyzetméterenként.

Ez azt jelenti, hogy például egy 40 négyzetméteres önkormányzati ingatlan bérleti díja 12 ezer forint helyett 18 ezer forint lesz, ám ez a kedvező díj csak abban az esetben érvényes, ha az egy főre jutó jövedelem nem nagyobb, mint havi nettó 110 ezer forint. (Egyedül élők esetében ezt a határt 130 ezer forintnál húzták meg, és azt is kikötötték, hogy beköltözéskor legalább 60 ezer forintos jövedelemmel kell rendelkezni. Háromtagú család esetében értelemszerűen nettó 330 ezer forint a határ.)

A lakókat jövedelmük alapján több kategóriába sorolja az önkormányzat, és minden évben június 30-ig ellenőrzi is, hogy mindenki a juttatásainak megfelelő lakbért fizet-e. 

Ez azt jelenti, hogy az egyes kategóriák között lesz átjárás, a felülvizsgálatoknál dől el, hogy kevesebbet vagy többet kell-e majd fizetni a következő évben.

Ha az egy főre jutó jövedelem 110 és 180 ezer forint között alakul (egyedül élőknél legfeljebb 200 ezer forintos jövedelemig), akkor 950 forint az összkomfortos lakások bérleti díja négyzetméterenként, azaz egy 40 négyzetméteres garzonért 38 ezer forintot kell adni. Ebbe a kategóriába a nettó 154 ezer forintos minimálbér körül keresők férnek bele, az átlagos nyugdíj összege ugyanis 200 ezer forint körül alakul.

Két további kategóriát is létrehozott az önkormányzat: 180 és 240 ezer forint közötti egy főre jutó jövedelem esetén például (négytagú család esetén nettó 720 ezer és 960 ezer forint közötti bevétel,míg az egyedül élőknél 340 ezer forint a felső határ) 1550 forintot kell fizetni négyzetméterenként. Ez egy 50 négyzetméteres ingatlan esetében 77 500 forintos lakbért jelent.

Az ennél is többet keresőknek (tehát nagyjából az átlagbér feletti jövedelemmel rendelkezőknek) 700 forint helyett 1950 forint a négyzetméterenkénti díj, azaz nekik már csaknem 100 ezer forintot kell befizetniük havonta, ha egy 50 négyzetméteres ingatlanban élnek. Ez több mint 170 százalékos emelést jelent.

A legnagyobb gondot azoknak okozhatja az emelés, akik nem sokkal keresnek többet, mint nettó 110 ezer forint, 

esetükben ugyanis 16 ezer forintról nő 38 ezer forintra a lakbér. Ez ugyan még mindig kevésnek tűnhet a piaci lakbér-árakhoz képest, ám annak, aki például 140 ezer forintból él havonta, jelentős többletkiadást jelenthet. (A táblázatban az összkomfortos ingatlanokra vonatkozó díjakat tüntettük fel, de a többi kategóriában is emelnek: a komfort nélküli lakások esetében például a költségelvű 160 forintról 570 forintra emelkedik a lakbér négyzetméterenként.)



A XV. kerület honlapjára felkerült anyag egyelőre vitaalapnak tekinthető, információink szerint ehhez a dokumentumhoz képest még finomodik majd a szabályozás és figyelembe veszik a beérkező javaslatokat is. A kerület honlapján lévő tájékoztatás szerint például a piaci alapú lakbért fizető lakóknak nemcsak a lakbért kellene fizetniük, hanem a közös költséget is, ez azonban jogszabályellenes lehet (közös költséget csak a tulajdonos fizethet, bérlő nem), így ebből várhatóan csak bizonyos díjtételeket (mint például takarítás, szemétszállítási díj) kell majd megtéríteni, de például az épület felújítási alapját nem.

A XV. kerület esetében 2000 ingatlant, azaz nagyjából 5-6 ezer embert érinthet a lakbéremelés, a helyi vezetés pedig a társadalmi vita érdekében lakossági fórumot is tart majd az ügyben. A honlapra felkerült tájékoztatás szerint az új szabályozás célja, hogy egyetlen lakó „se adósodjon el, vagy halmozzon fel rezsi- vagy lakbértartozást”. A 2026-ig élő koncepció szerint a 15 éves bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlők kedvezményesen vehetik majd meg az ingatlanokat, a lakbérrel párhuzamosan pedig emelkedik a helyi lakhatási támogatás összege is.  

Nemcsak a XV. kerületben, hanem néhány más városrészekben is többet kell fizetniük azoknak, akik önkormányzati lakásban élnek. 

A fideszes vezetésű XVII. kerületben például egységesen 20 százalékkal emelték az összes kategóriában meghatározott lakbért, míg a szintén kormánypárti XVI. kerületben – a kerület honlapján található előterjesztés szerint – 15 százalékkal.

A XVI. kerületben a szociális kategóriában 230 forintot kell fizetni négyzetméterenként, a költségelven bérbe adott ingatlanok után négyzetméterenként 715 forintot, míg a piaci alapon történő bérbeadás esetén 1840 forint a díj négyzetméterenként.  

Rákosmentén februártól 360, 600 és 1380 forint a három különböző kategóriában fizetendő díj négyzetméterenként.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Róka László/MTI

#Belföld#lakbér#budapest#önkormányzat#ma#xv. kerület#drágulás#önkormányzati lakások

Címlapról ajánljuk