Belföld

A magyarok többsége támogatja az uniós tagságot, simán leszavaznák a kilépést

rtl.hurtl.hu

2023. március 15. 12:41

Szinte pártállástól függetlenül nagy támogatást élvez az unióban maradás.

A tavaly év végi mélypont után újra négyötödösnél nagyobb többség áll ki Magyarország EU-tagsága mellett. Egy esetleges népszavazáson határozottan elutasítanának bármiféle kilépési kísérletet – derült ki a Medián felméréséből, amelyet a HVG360 ismertetett.

A decemberi 43-mal szemben most a megkérdezettek 53 százaléka mondja, hogy „teljes mértékben” támogatja az ország EU-tagságát.

Az, hogy a magyar lakosság nagy többsége az unióban maradás híve, pártállástól majdnem függetlenül igaz: egyedül a Mi Hazánk szavazói körében mérsékeltebb a támogatás, de ebben a körben is csaknem eléri a kétharmadot.

A Medián február végén készült felmérése szerint a szavazótáborok között az az egyetlen jelentős különbség, hogy a jobboldali, tehát a kormánypárti és a mi hazánkos szavazók között az átlagnál kevesebben vannak, akik „teljes mértékben”, és többen, akik csak „inkább” támogatják Magyarország EU-tagságát.

Amikor a válaszadókat az előnyökről kérdezték, 

a legnagyobb számban a mozgásszabadságot említették: a szabad utazást, a szabad munkavállalást és a külföldi tanulást összesen 42 százalék tartja fontos előnynek. 

A gazdasági összetartozással, együttműködéssel kapcsolatban 29 százalék fogalmazott meg pozitívumot, a biztonságot, jogbiztonságot 15 százalék, általában a Nyugathoz, a nyugati szövetséghez, az érdekközösséghez tartozást 11 százalék említette.

A magyar társadalom minősített, háromnegyedes többsége egy feltételezett népszavazáson is nemet mondana a Huxitra, annak a kétharmadnyi szavazópolgárnak pedig, aki állítása szerint biztosan elmenne egy ilyen népszavazásra, a 80 százaléka voksolna a bennmaradásra.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#huxit#felmérés#közvélemény-kutatás#Medián#európai unió

Címlapról ajánljuk