Belföld

Magyarország újabb oroszokat szedetne le az EU szankciós listájáról

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 7:12

A Politico diplomáciai forrásai szerint négy emberről lehet szó.

Orbán Viktor vétóval fenyegeti az Európai Uniót – írta meg a Politico három diplomáciai forrásra hivatkozva, amit a hvg.hu szúrt ki. A lap szerint Magyarország négy embert szedetne le az EU szankciós listájáról, ha pedig ez nem történik meg, nem szavazzák meg azok meghosszabbítását. Az EU által bevezetett szankciókat ugyanis hathavonta meg kell hosszabbítani, ezt egyébként 12 hónapra emelnék, amit Magyarország szintén ellenez, noha az összes szankciót, kivétel nélkül megszavaztuk.

A Politico szerint úgy tűnik, sikeresek Magyarország vétófenyegetései, mert a négy orosz személyt, a lap forrásainak állítása alapján leszednék a szankciós listáról, és egyelőre a 12 hónapos hatály is lekerült a napirendről. Cserébe egy kompromisszumos, 9 hónapos érvényességet próbálnának áttolni a tagállamokon.

Közben a balti államok és Lengyelország megkönnyítenék az orosz oligarchák családtagjainak vagyonelkobzását, és ezt a hozzájuk közel álló, nem családtagokra is kiterjesztenék. 

A brüsszeli lap szerint ezt a lépést Magyarország szintén ellenzi.

A Politico közben a magyar miniszterelnökre utalva Putyin szabotőrének nevezi a kormányfőt. Szenior diplomatákra és tisztviselőkre hivatkozva azt írják, hogy az EU-ban aggódnak amiatt, hogy 2024-ben Magyarország veheti át az Unió soros elnöki tisztségét.

Nyitókép: Kurucz Árpád / Anadolu Agency via Getty Images

#Belföld#oroszország#orbán viktor#európai unió#szankció#orosz-ukrán háború#vétó

Címlapról ajánljuk