Belföld

A rendőrség azt ígéri, fellép a betiltott kitörés napi demonstrációk résztvevőivel szemben

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 9. 14:24

Három gyűlést tiltott be a rendőrség, arra hivatkozva, hogy a Budai Vár országos jelentőségű történelmi emlékhely.

Három gyűlést jelentettek be a február 11-re, szombatra, Budai Várba, a főváros köré vont szovjet ostromgyűrűből való kitörés emléknapján, a rendőrség mindhármat betiltotta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtök délután közzétett felhívásában arra figyelmeztet, hogy

betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után.

A közlemény szerint Budapest rendőrfőkapitánya a gyülekezési jogról szóló törvény alapján tiltotta meg a három gyűlés megtartását. Az indoklás a következő volt:

a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely, illetve időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet.

A három tiltó határozatot a BRFK közzétette.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a közleményben azt ígérte, hogy amennyiben jogsértést tapasztalnak, intézkedni fognak a bejelentett és betiltott gyűlések résztvevői, illetve be nem jelentett gyűlések szervezői, megtartói ellen.

A február 11-i, kitörés napi megemlékezések évek óta afféle csiki-csuki játékként zajlanak le. 

Szélsőjobboldali, hungarista, neonáci szervezetek bejelentik gyülekezési szándékukat, a rendőrség rendre betiltja ezeket, mire a szélsőjobboldali csoportok a tiltás ellenére megjelennek a várban és környékén, majd végigjárják a kitörés útvonalát (ezt nevezik Kitörés Emléktúrának).

Ezen alkalmakkor rendszeresen jelennek meg antifasiszta ellentüntetők, a rendőrség igazoltatja a résztvevőket, és igyekszik a két csoportosulást egymástól távol tartani, hol több, hol kevesebb sikerrel.

2022-ben is be volt tiltva egy ilyen rendezvény a Budai Várban, ennek ellenére a szélsőjobbos felvonulást megtartották. A rendőrség ezért eljárást indított a szervezők ellen. 2020-ban „soha nem látott méretű és hangulatú antifasiszta ellentüntetés fogadta a kitörőket”, emlékeztet ezzel kapcsolatban a Mérce cikke.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#kitörés napja#budapest#ii. világháború#ostrom

Címlapról ajánljuk