Belföld

Publicus: a fideszesek fele szerint sem elfogadható, hogy kormánypárti politikusok ülnek az alapítványi egyetemek kuratóriumaiban

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 6:16

A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka ért egyet a gyakorlattal.

Ötből négyen, de még a fideszesek fele is úgy látja, nem elfogadható, hogy főleg kormánypárti politikusok ülnek az alapítványi egyetemek irányító testületeiben. A megkérdezetteknek csupán 9 százaléka ért teljesen egyet a politikusok jelenlétével – ismerteti a Népszava a Publicus Intézet friss felmérésének eredményét.

A magyarországi felnőtt lakosság 75 százaléka egyáltalán nem, további öt százalékuk szerint inkább nem elfogadható, hogy főleg kormánypárti politikusok ülnek több, modellváltáson átesett egyetem irányító testületeiben – ez derül ki a Publicus Intézet reprezentatív közvéleménykutatásából.

A fideszeseknek csupán a harmada nevezte jónak a jelenlegi gyakorlatot, miközben 49 százalékuk nem.

A megkérdezettek 61 százaléka egyáltalán nem tartja elfogadhatónak azt sem, hogy 21 magyarországi egyetem államiból alapítványi fenntartásba került.

Mint arról január elején beszámoltunk, nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Ahogyan korábban az RTL Híradó is bemutatta: havi másfél millió forint fizetést kap például Szijjártó Péter külügyminiszter a győri Széchenyi Egyetem kuratóriumi tagságáért.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#alapítványi fenntartás#egyetemek#kormánypárt

Címlapról ajánljuk