Belföld

„Orbán beállt a Putyin-pincsik sorába” – Dömötör Csabával vitázott Tordai Bence

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 10:11

Tordai Bence és Dömötör Csaba a Scruton kávézóban vitázott egymással, egy mandineres újságíró vezetésével. 

Az ukrajnai háborúról, az országgyűlési választásokról, akkumulátorgyárakról és Vlagyimir Putyinról vitázott egymással csütörtök este Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke és Dömötör Csaba parlamenti államtitkár a Scruton kávéházban – írta a Telex. A vitát Kohán Mátyás, a Mandiner külpolitikai újságírója vezette, aki a lap beszámolója szerint többször is a kormányt védte és néha még Dömötört is alig engedte szóhoz jutni.

A Telex beszámolója szerint a leghevesebb rész a vitának az orosz elnök körül forgott. Tordai a lap cikke szerint kijelentette, hogy „Orbán beállt a Putyin-pincsik sorába”, és a magyar kormányfő a háború kitörése óta Putyin érdekeit képviseli, és egy ponton „már kissé vehemensen vetett oda” az államtitkárnak:

Végtelenül szégyenteljes, ahogy Ukrajna ügyében eljárnak. Béke az úgy tud lenni, hogy szólnak a Putyin haverjuknak, takarodjon ki Ukrajnából.

Dömötör a Putyinnal kapcsolatos kijelentésekkel kapcsolatban közölte, hogy Németország sokkal nagyobb volumenben kereskedik Oroszországgal, és feltette a kérdést, hogy akkor ők is Putyin-pincsik lennének?

Szóba került az akkumulátorgyárak is, amik ellen tiltakozás zajlanak az országban. A Debrecen mellé tervezett kínai akkumulátorgyár ellen majdnem 10 kilométert sétáltak a hidegben azok a mikepércsi anyák és szimpatizánsaik. Az RTL Híradó térképen jelölte be azokat a területeket, ahol már jelenleg is zajlik, vagy tervezik az akkumulátorgyártást, illetve ahhoz kapcsolódó kiszolgáló tevékenységet.


Egy gödi lakos pedig arról beszélt a Reggeliben, hogy „éjjel fél 12-kor pulzáló zaj hallatszódik a gödi akkumulátorgyár felől”.


Dömötör szerint az akkumulátorgyárak a majdani autógyárakkal együtt több százezer munkahelyet biztosítanak majd, közölve, hogy új autógyárak meg majd oda fognak települni, ahol akkumulátorgyárak is vannak – írta a Telex. Emellett kijelentette, hogy aki Magyarországra jön, annak nem csak a magyar, hanem az uniós szabályokat is be kell tartania.

Tordai ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a kormány mást sem csinál, csak kiszolgálja az óriáscégek tőkeérdekeit, közölve, hogy az unió arról nem hozott döntést, hogy az akkumulátorszükséglet több mint negyedét Magyarországon kellene előállítani.

Nyitókép: Tordai Bence és Dömötör Csaba a parlamentben. Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

#Belföld#tordai bence#Dömötör Csaba#vita#akkumulátorgyár#vlagyimir putyin#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk