Belföld

Orbán Viktor: Személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nincs más választás

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 8:29

A miniszterelnök szerint azért van kényszerpályán, mert a hazai kivitel 85 százaléka oda irányul. A sajtósa az rtl.hu megkeresésére azt írta, Orbán Viktor sokszor világossá tette, hogy az EU-tagság nem kívánságműsor.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a The American Conservative módosította a vonatkozó írását. 

Az eredeti cikkben ez szerepelt: „Határozottan nem” – ezt válaszolta egy Karmelitában tartott eseményen Orbán Viktor kormányfő arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unióban maradjon. Az írást elsőként a hvg360 szemlézte. A cikk ominózus bekezdésének eredeti állapota az alábbi képen látható. A kiemelés tőlünk származik. 

Orbán Viktor: Nem szeretném, ha Magyarország az Európai Unióban maradna, de nincs más választás
A The American Conservative eredeti cikke

A módosítás után finomodott a kormányfő állítása. E szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nem kérdés, hogy az EU tagja akar maradni, mert a gazdasági jólétünk függ tőle. Ez szerepel tehát most már a lap cikkében is, de az összehasonlíthatóság kedvéért ugyanezt a részletet a módosított változatból alább képként is megnézheti. A kiemelés tűlünk származik.

Orbán Viktor: Nem szeretném, ha Magyarország az Európai Unióban maradna, de nincs más választás
A The Amercian Conservative módosított cikke

Az eredeti cikkből kiszedték azt is, hogy a magyar kivitel 85 százaléka az Európai Unióba irányul, erre most már nincs is utalás benne.

A fenti módosítások miatt megkerestük a The Amercian Conservative című lapot, ha válaszolnak, beszámolunk róla. Nem a magyar kivitelre vontakozó rész azonban az egyetlen, ami eltűnt, a szerzőt, Rod Drehert is törölték.

Orbán Viktor: Személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nincs más választás
Az eredeti cikk a szerzővel

A módosított változatból nem derül ki, ki írta az anyagot.

Orbán Viktor: Személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nincs más választás
A módosított cikk a szerző megjelölése nélkül.

Mindez azért is furcsa, mert időközben maga a szerző kezdett el Twitteren arról posztolni, hogy szerinte a „baloldali média” kiforgatta a szavait. Arról írt, hogy Orbán Viktor az Európai Unióval kapcsolatos személyes frusztrációjáról beszélt, de nem kérdés, hogy Magyarország szilárdan elkötelezett az EU mellett.

Ez mindenki számára világos volt a teremben. Orbán Viktor mindezeket akkor mondta, amikor arról beszélt, hogy milyen személyes kihívást jelent neki Magyarország miniszterelnökének lenni, úgy hogy Brüsszelben »gazembernek« tartják

–írta Rod Dreher. 


A cikkben egyébként a láthatóan Orbán Viktor-rajongó szerző arról a Karmelitában tartott eseményről számolt be, amelyen a miniszterelnök a Mathias Covinus Collegium médiakonferenciáján résztvevő 15 újságírót fogadta. 

Az rtl.hu még az eredeti cikk kapcsán kereste meg Havasi Bertalant, a kormányfő sajtósát, hogy valóban úgy fogalmazott-e a miniszterelnök, ahogyan az a módosítás előtti írásban szerepelt. Konkrét cáfolat nem érkezett, válaszában azt írta, „a miniszterelnök sokszor világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is”.

Orbán Viktor a beszámoló szerint a Karmelitában azt is mondta, hogy 

az európai történelem elmúlt harminc évének minden rossz eleme Brüsszelbe ágyazódik. 

Úgy vélte, a közösségnek démonizálnia kell Magyarországot, mert ha az ország sikeres, az gyanússá teszi a közösség politikáját és ideológiáját. 

A kétórás találkozón a magyar kormányfő arra is kitért, hogy szerinte Oroszország nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a háborút, de már arra sem képes, hogy teljesen meghódítsa Ukrajnát. Éppen ezért addig harcolnak majd szerinte az oroszok, amíg „irányíthatatlan ronccsá” nem teszik az országot. Azt is megjegyezte, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedheti meg magának, hogy veszítsen, jövőre ugyanis választások lesznek Oroszországban.

Nagy bajban vagyunk 

– mondta Orbán Viktor. Szerinte ha Oroszország közelgő tavaszi offenzívája sikeresnek bizonyul, akkor a NATO-országok azzal a kérdéssel szembesülnek: küldjenek-e katonákat Ukrajnáért harcolni? A kormányfő szerint az amerikaiak még nem gondolkodnak erről, de egyre több európainak jut eszébe. Szerinte ennek megfelelően nem őrültség azt feltételezni, hogy akár NATO-katonák is harcolhatnak majd Ukrajnában. 

Háborúban állunk Oroszországgal. Ez a valóság

– fogalmazott. Egy újságíró megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy szerinte a háború nukleárissá válhat-e. „Nem zárhatom ki, hogy atombombát is felhasználnak” – mondta, de azt is megjegyezte, hogy harctéri atomfegyverekről beszél, nem gombafelhőkről Varsó és Berlin felett. „De ezt sem zárhatom ki” . 

A magyar kormányfő szerint nem kell messzemenő következtetéseket levonni az eddigi teljesítményekből, a történelem ugyanis azt mutatja, hogy az orosz haderő a háborúk elején küszködik, majd utána nehéz megállítani.  

Orbán Viktor a kérdezz-felelek során állítólag minden felvetésre válaszolt és csak néhány alkalommal jelezte, hogy amit mond, azt nem a nyilvánosságnak szánja. Ilyenkor konkrét személyeket értékelt.

Az Európai Unióval kapcsolatban kifejtette, hogy ő az egyetlen másként gondolkodó az Európai Unió 27 vezetője között Ukrajna háborús politikájával kapcsolatban. Azt mondta, ez nagyon frusztráló, a vezető kollégái pedig csak arra koncentrálnak – az amerikai nyomás, valamint a liberális média miatt – hogy a történelem jó oldalán álljanak, és nem nézik, hogy mi a jó a saját népüknek. 

Orbán Viktor szerint az szinte kizárt, hogy puccsal távolítsák el Vlagyimir Putyint, ha pedig valaki mégis leváltaná őt, az csak még vadabb lenne. 

A miniszterelnököt megkérdezték arról is, mit gondol arról, hogy igen kevesen járnak Magyarországon templomba. 

Nincs illúziónk azzal kapcsolatban, hogy hogyan nézünk ki

reagált, azt is megjegyezve, hogy ha Európa fenn akar maradni, akkor vissza kell térnie ahhoz a hithez, amely megteremtette az a szakrális rendet, amelyre a civilizációja épült. 

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#orbán viktor#karmelita kolostor#MCC#ma

Címlapról ajánljuk