Belföld

„Tarthatatlan a helyzet” – a kórházaknak már most tízmilliárdos tartozása van

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 5:34

Hatalmas adóssággal vágtak neki az új évnek a kórházak. Több olyan intézmény van, aminek még a bérek kifizetésére sincs elég pénze. 

Tízmilliárdos adóssággal kezdték az új évet a kórházak – írta a Népszava. A lap az Orvostechnikai Szövetség gyors felmérése hivatkozva közölte, hogy mire év végére sikerült kifizetni a kórházi beszállítók elmaradt számláit, addigra újabb tízmilliárdos tartozás halmozódott fel.

A Magyar Államkincstár (MÁK) december végi adatai szerint a 2022-es évet 7,5 milliárd forint tartozással zárták az intézmények, és ebben nincsenek benne az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek tartozásai.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a lapnak elmondta: az adatokból jól látszik, hogy a helyzet tarthatatlan. A szakértő szerint a tavalyi csaknem hatvanmilliárd forintos adósságállomány idén húszmilliárd forinttal is nőhet, ha az energiaárak és az egyéb inflációs költségek fedezetét nem teszik bele az egészségügy költségvetésébe.

A Népszavának nyilatkozó intézményvezetők becslése szerint idén havi 3-5 milliárd forinttal nőhet a kórházak adóssága.

Egy kórházi gazdasági igazgató a lapnak elmondta: több olyan intézmény van, amelynek a havi finanszírozása gyakorlatilag a bérek kifizetésére sem elég, és így a műtéti anyagokat, gyógyszereket, műszereket csak az eladósodás árán tudják beszerezni.

Nyitókép: Az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) járóbeteg szakrendelői és válogatott kereteket ellátó részlegének felújított épületrésze az átadás napján, 2022. október 13-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#kórház#kórházak#egészségügy#adósság#kormány#tartozás

Címlapról ajánljuk