Belföld

Szijjártó Péter bejelentette: ebből az országból jöhet majd a gáz Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2023. január 24. 14:20

De előbb EU-s pénzek kellenek a külügyminiszter szerint.

Szijjártó Péter arról beszélt kedden az MTI szerint, hogy a megnövelt azerbajdzsáni földgázkitermelésnek fontos szerepe lehet Magyarország és Közép-Európa energiabiztonságában, ennek azonban előfeltétele a térségbeli infrastruktúra fejlesztése, amihez pedig szükséges az európai uniós támogatás.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az azeri gazdasági miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán jelentősége a súlyos energiaválság miatt megnőtt Európa szempontjából, a diverzifikáció ugyanis rövid és közepes távon leginkább a dél-kaukázusi országban kitermelt földgáz mennyiségének fokozásával lehetséges.

Azt mondta: „Mindenki számára világossá vált, hogy az úgynevezett diverfizikációról már nem elég beszélni, hanem az valós fizikai kényszerré vált. Ha Európa nem tud újabb energiaforrásokat szerezni, ha nem tud újabb energiaszállítási útvonalakat építeni, akkor az energiaellátás nem lesz biztonságban”.

Ezért tájékoztatása szerint Magyarország Bulgáriával, Romániával és Szlovákiával közösen az Európai Bizottsághoz fordult annak érdekében, hogy Brüsszel a kérdést prioritásként kezelve adjon támogatást a térség energiabiztonságának garantálásához szükséges fejlesztésekhez.

Üdvözölte, hogy Azerbajdzsán 2027-re meg kívánja duplázni az Európába irányuló vezetékkapacitást, s fontos feladatnak nevezte az ahhoz szükséges szerződéses és fizikai környezet előállítását, hogy a gázt a déli földgázfolyosóból el lehessen hozni a kontinens középső részébe.

Nyitókép: MTI / EPA / Olivier Hoslet

#Belföld#szijjártó péter#gáz#ellátás#azerbajdzsán#eu

Címlapról ajánljuk