Belföld

Megsemmisítették a Schadl György páncélszekrényében talált kompromittáló felvételeket

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. január 24. 10:00

Az ügyészség azt állapította meg, hogy nincs köze a Schadl-Völner-ügyhöz azoknak a felvételeknek, amelyeket a végrehajtói kar elnökénél tartott házkutatáskor találtak még 2021 novemberében, ezért megsemmisítették azokat – tudta meg az rtl.hu. A jegyzőkönyvek szerint akkor két fényképet, illetve egy lapon számítógépes üzenetváltásokat találtak, valamint két DVD-t, a fotókon pedig három meztelen ember volt látható, akik közül ketten szexuális aktust folytattak.

A Schadl-Völner-ügyként ismertté vált korrupciós botrány egyik érdekes mellékszála volt, hogy amikor a rendőrök házkutatást tartottak a végrehajtói kar elnökénél, akkor kompromittáló felvételeket találtak a páncélszekrényben. A hivatalos leírás szerint: 

Egy férfi egy nővel szexuális aktust folytat egy ágyon, egy tükrös-tolóajtós szekrény mellett. Ezt az aktust egy másik személy fényképezi, ő is látszik a felvételen. Mindannyian meztelenek.

A fényképek mellett kinyomtatott üzenetek és két DVD is volt a páncélszekrényben, utóbbiakra egy közszereplő vezetéknevét írták. Az ügyészség akkor úgy fogalmazott, „a lefoglalt boríték egy közéleti személyre nézve kompromittáló adatokat és feltehetően kompromittáló videófelvételt is tartalmaz”. 

Schadl György a rendőröknek azt mondta, nem tudja, mi van a DVD-ken, ahogyan azt sem, hogyan kerültek azok a páncélszekrénybe. Az rtl.hu korábban megkereste a DVD borítóján névvel szereplő közszereplőt, aki akkor azt mondta, hogy „nem ismeri Schadl Györgyöt, se ő, se más soha nem zsarolta meg, és nem tudja elképzelni, hogy róla kompromittáló felvétel készült volna”.

A házkutatáskor számtalan bűnjelt lefoglaltak (például jegyzeteket, pénzt, műszaki eszközöket, adathordozókat), az ügy előrehaladtával ezek egy részét – amelyek az ügy szempontjából nem relevánsak – visszaadták. Egy esetben azonban más döntés született.

Az rtl.hu által megismert nyomozati iratok alapján ugyanis az ügyészség végül nem tartotta indokoltnak, hogy külön eljárásban kivizsgálja, történt-e valamilyen bűncselekmény a felvételekkel kapcsolatban, pedig az ügyészség korábban akkor is megemlítette ezeket a DVD-ket, amikor a letartóztatást kezdeményezte.

A felvételekről a következőket írta az ügyészség május 19-én: „A lefoglalt bűnjelekről megállapításra került, hogy azok az eljáráshoz nem kapcsolódnak, az eljárásban vizsgált bűncselekmények tekintetében bizonyító erővel nem bírnak, tárgyi bizonyító eszköznek nem minősülnek. 

Mindezek alapján, mivel a lefoglalásra az eljárás érdekében már nincsen szükség, ezért azok lefoglalását megszüntetem.

Az ügyészség indoklásában felidézte, hogy Schadl György nem tudta, hogyan került a páncélszekrénybe a felvétel. „Tekintettel arra, hogy az eljárás során arra más sem jelentett be igényt, ezért – mivel azok értéktelenek – a lefoglalt tárgyak megsemmisítéséről kellett rendelkeznem” – tették hozzá.

A megsemmisítésről külön jegyzőkönyv készült, ennek alapján a bűnjeleket és az egyetlen másolatukat is megsemmisítették: a fényképeket iratmegsemmisítővel, a DVD-ket „fizikai alaktalanítással”.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#páncélszekrény#schadl györgy#völner pál#dvd#házkutatás#ma

Címlapról ajánljuk