Belföld

Tizenöt nap helyett a tanév végéig bármikor kirúghatják a tiltakozó tanárokat

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 6:52

A Belügyminisztérium szerint egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés.

Az orosz-ukrán háborúra hivatkozva írta át a kormány egy rendeletben a tanárok elbocsátására vonatkozó jogszabályokat – derült ki a Magyar Közlönyből. 

Péntektől a munkáltatónak már nem 15 napja lesz arra, hogy kirúgja a „kötelezettségeit megszegő” pedagógust, hanem ezt megteheti a tanév végéig, azaz augusztus 15-ig. 

Ha a zárónap és a tanév befejezése között jut a munkáltató tudomására olyasmi, ami felmentésre vagy felmondásra adhat okot, akkor a következő tanév augusztus 1-ig dönthet úgy, hogy elbocsátja a tanárt.

A rendeletet abban az esetben is alkalmazni kell, ha a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás okáról a munkáltató e rendelet hatálybalépését megelőzően szerzett tudomást, de a tudomásszerzéstől számított tizenöt nap még nem telt el.

A Belügyminisztérium a rendelet megjelenésével egy időben kiadott egy közleményt, amely egyértelművé teszi, hogy a polgári engedetlenséget folytató tanárok miatt hozták az új szabályokat. 

Egyes köznevelési intézményekben jelenséggé vált a politikai célú és nem törvényesen szervezett munkabeszüntetés, amely a gyermekek tanuláshoz való jogát sérti 

– közölte a tárca, amely szerint „minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy a köznevelési intézményben megkapja a törvények által előírt oktatást, nevelést”.

Hozzátették: Magyarországon a jogszerűen tervezett és végrehajtott – előre bejelentett, elégséges szolgáltatást biztosító – sztrájk és a munkaidőn kívül szervezett demonstráció a véleménynyilvánítás elfogadott, következmények nélküli formái.

A Belügyminisztérium jelezte: az a pedagógus, aki a véleménynyilvánítás törvénytelen formáját választja, a rendkívüli felmentésének alapját teremti meg.

A tárca szerint módosítás az eddiginél több időt és mérlegelési lehetőséget ad a munkáltató számára a rendkívüli felmondásra, illetve arra, hogy annak gyakorlásától eltekintsen. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató dönthet úgy is, hogy az oktatás zavartalansága érdekében nem azonnal él a rendkívüli felmondással, vagy akár nem is él vele. 

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#oktatás#tanár#kirúgás#Polgári engedetlenség#tanársztrájk

Címlapról ajánljuk