Belföld

Közel száz iskola majdnem ezer tanára tiltakozott munkabeszüntetéssel

rtl.hurtl.hu

2022. december 5. 10:18

Több vidéki városban is tiltakoztak a tanárok kirúgása miatt, olyan iskola is van, ahol a tanári kar hatvan százaléka elégedetlenkedik

Nem csillapodnak a kedélyek a tanárkirúgások miatt. Hétfőn több budapesti és vidéki városban is tiltakozó akciókat tartanak pedagógusok, és az őket támogató diákok – írta a Telex.

Polgári engedetlenséget hirdettek tanárok Sopronban, Veszprémben, Nagykanizsán és Szegeden is. Debrecenben pedig három gimnázium tanárai nyílt levélben követelték, hogy vegyék vissza a kirúgott budapesti tanárokat, akik „a közoktatás ellehetetlenítése ellen” tiltakoztak. A kirúgásokat pedig „hatalommal való visszaélésként” jellemezték – írta a Debreciner. 

A Tanárok a Tanárokért csoport Facebook-oldalán megjelent összesítés szerint csütörtök óta 93 iskola összesen 929 tanára kezdett munkabeszüntetésbe a kirúgások miatt. A Pedagógusok Szakszervezete szerint 823 pedagógus vesz részt a polgári engedetlenségben országszerte, amihez 26 vidéki iskola is csatlakozott. Információik szerint olyan iskolák is vannak, ahol a tanári kar hatvan százaléka elégedetlenkedik.

Közben a pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai hétfőn egész napos ülősztrájkba kezdtek, és hasonló akciót tartanak hétfőn a szegedi Deák Ferenc Gimnázium diákjai is. Budapesten Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban is ülősztrájkot tartanak a Diákönkormányzat szervezésében.

Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#tanárok#tanár#pedagógus#tanársztrájk#Polgári engedetlenség#kirúgás#tiltakozás#oktatás#iskolák

Címlapról ajánljuk