Belföld

Újabb nyolc tanárt rúgott ki a Belügyminisztérium polgári engedetlenség miatt – ezek a gimnáziumok érintettek

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 12:24

Rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyukat is megszüntetik a tankerületi igazgatók. Három fővárosi gimnázium tanárai érintettek.

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte a Belügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

Az RTL Híradó úgy tudja, hogy a Karinthy Frigyes Gimnáziumból 6, a HVG középiskolai rangsorában rendre az első helyen végző Eötvös József Gimnáziumból 1 tanárt küldtek el, a nyolcadik kirúgott pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanított – egészen a mai napig.

A közlemény szerint az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik, ha a tanítást bármilyen okból megtagadják – itt azokra a fenyegető levelekre gondolhat a BM, amiket a tankerületek ősszel rendre kiküldtek a polgári engedetlenségben részt vevő tanároknak.

Amikor szeptemberben a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt tanárát hasonló okból kirúgták, az erőt adott a tanártiltakozások melletti szolidaritási akcióknak. A Kölcseyből kirúgottak közösen perre is mennek, hogy bizonyítják elbocsátásuk jogszerűtlenségét. Október közepén 300 tanár írt levelet a tankerületi vezetőknek, hogy ha további retorziók érnek tanárokat, leteszik a munkát.

A pedagógusok sztrájkjogait tavaly jelentősen megnyirbálta a kormány, így idén ősszel – az alacsony fizetések, a tanárok terhei és a közoktatás általános lezüllesztett állapota miatt – tiltakozók a lényegi hatással nem járó munkabeszüntetések mellett polgári engedetlenségi akciók keretében teszik le időről időre a munkát.

A Belügyminisztérium újabb kirúgásokról szóló közleménye így folytatódik: 

a minisztérium számos alkalommal hangsúlyozta, hogy a diákok érdekeit helyezi mindenek elé. 

Márpedig a pedagógusok jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanulókat abban, hogy tankötelezettségüket teljesítsék, továbbá „számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás” – fogalmazott a Pintér Sándor vezette minisztérium.

A tárca arra utasította a tankerületeket, hogy folytassák a fenyegető levelek kiküldését. A közlemény szerint 

szerdán további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

 A Belügyminisztérium még azt is szükségesnek látta közölni, hogy „álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, és ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől”.

A végsőkig centralizált, államosított közoktatás elmúlt 10 évéről nemrég a Házon kívül készített mérleget:

 

Nyitókép: illusztráció – Földes Ferenc Gimnázium / Facebook

Címlapról ajánljuk