Belföld

Medián: jelentősen gyengült a Fidesz a választások óta, de az ellenzék még keresi magát

rtl.hurtl.hu

2022. november 2. 9:10

A DK, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt jelenleg az ellenzék legerősebb pártjai.

A Fidesz szavazótábora a teljes választókorú népesség tekintetében az országgyűlési választások óta eltelt elmúlt fél év alatt jelentősen csökkent, de a 9 százalékos mínusz nem az ellenzék hívévé szegődött, hanem a párt nélküli, „bizonytalan” szavazók számát gyarapította – derült ki a Medián friss közvélemény-kutatásából, amit a hvg360 közölt.

A Medián szerint a potenciális ellenzéki voksok ráadásul egyre több párt vagy mozgalom között oszlanak meg, és noha összességükben szorosan megközelítik a Fideszre jutó szavazatokat, aligha adhatók össze. 

  • A legnépszerűbb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció (DK), amely április óta 7-ről 9 százalékra erősödött a teljes népesség körében, a biztos pártválasztók tekintetében pedig 13 százalékon áll.
  • A második helyen a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt áll fej-fej mellett 7 százalékkal (a biztos szavazóknál 8-8 százalékkal), de míg a Mi hazánk 1 százalékot gyengült a választások óta, addig a Kutya Párt erősödött 2 százalékkal. 
  • A harmadik helyen, még az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöb felett utolsó ellenzéki pártként a Momentum áll, a teljes népességben 5 százalékkal, míg a biztos szavazóknál 7 százalékkal.
  • Az összes többi mért ellenzéki formáció (parlamenten belül és kívül) egyaránt a parlamenten kívül maradna, ha most lennének a választások.

A DK annak ellenére a legerősebb ellenzéki párt, hogy elnöke továbbra sem számít közkedvelt politikusnak. A mostani Medián-felmérésben egy módszertani kísérlet is helyet kapott: az 1000 fős minta egyik felének a pártpreferencia-kérdésnél nemcsak a választható pártok nevét sorolták föl, hanem a pártelnök vagy az ismertebb társelnök nevét is. Kiderült, hogy a kétféle kérdezésmód némileg eltérő eredményt hoz: a kevéssé ismert Nép Pártján Mozgalom támogatottságának jót tesz, ha a válaszadók megtudják, hogy Jakab Péter vezeti, ezzel szemben a DK és a Momentum egy hajszállal kevesebb szavazatot kap, ha Gyurcsány Ferenc, illetve Gelencsér Ferenc neve is elhangzik.

A vezető tisztséget betöltő ellenzéki politikusok népszerűségi listáján Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd) és Dobrev Klára „árnyék-miniszterelnök” (DK) az élen vannak, de őket is megelőzi Ungár Péter LMP-társelnök. Az előbbieknél kevésbé ismert Ungár annak köszönheti magas tetszési indexét, hogy a kormánypárti szavazók körében jóval elfogadottabb, mint versenytársai.

Továbbra is jelentős, négyötödös többség támogatja az ország EU-tagságát, de a támogatottság (nyilván nem függetlenül az Orbán-kormány EU- és különösen szankcióellenes kampányától) fél év alatt 88-ról 80 százalékra mérséklődött.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#Medián#fidesz#dk#kutyapárt

Címlapról ajánljuk