Belföld

Véget ért a kukások sztrájkja Budapesten, megegyezett az FKF a dolgozókkal

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 20:52

A kukásautók péntek hajnalban útnak indulnak. 

Véget ért a kukások sztrájkja Budapesten, mivel az FKF megegyezett a szemétszállítókkal – értesült az RTL.

Az információt az FKF és Karácsony Gergely is megerősítette a Facebookon. A kukásautók már pénteken hajnalban útnak indulnak.

A megállapodásban foglalt főbb elemek:

  • A hulladékgazdálkodási és a köztisztasági közszolgáltatásban dolgozók, illetve az azokat közvetlenül kiszolgáló területek dolgozói egyszeri bruttó 200 ezer forint/fő összegű rendkívüli rezsitámogatást kapnak.
  • A Budapesti Közművek minden nem vezető beosztású dolgozójának bruttó 120 ezer forint/fő összegű karácsonyi jutalmat fizet decemberben.
  • A Hulladékgazdálkodási Divízió és a Köztisztasági Divízió dolgozóinak ösztönző bérelemeit a felek közösen felülvizsgálják, átalakítják, és az ösztönző jellegű pótlék felét az alapbérbe beépítik. A Budapesti Közművek a hulladékbegyűjtés és -szállítás ellenőrzési folyamatát az érintett munkavállalók képviselőivel közösen október 31-ig felülvizsgálja és átalakítja.
  • A munkavállalók 2022. október 7-től a hulladékbegyűjtésre a korábbi kukaürítési rendnek megfelelően kivonulnak, és a lemaradást is a lehető leghamarabb ledolgozzák.
  • Az aláírt megállapodásban foglalt juttatásokra a Budapesti Közműveknél 2022 során képződött bérmegtakarítás, továbbá az e célra igénybe veendő folyószámlahitel fog ideiglenesen fedezetet biztosítani. Az NHKV-vel fennálló finanszírozási vita lezárásával pedig megteremthetők a juttatások fenntartható biztosításának feltételei is.

A kukások vadsztrájkja kedden reggel indult az FKF Ecseri úti központjánál, ahol a dolgozók megtagadták a munkát, hogy fizetésemelést követeljenek.

A kukásoknál az verte ki a biztosítékot, hogy korábban a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. PR és kommunikációs vezetője azt nyilatkozta a Fókusznak, hogy a hulladékszállítóknál a fizetés a 400 ezer, sőt az 500 ezer forintot is elérheti, ezzel szemben kétszázezreket keresnek, holott ők gondoskodnak arról, hogy a város ne fulladjon bele a szemétbe.

A hulladékszállítók másik problémája az volt, hogy a cég által felvett ellenőrök, akiknek annyi a dolguk, hogy követik a kukásautót és ellenőrzik, hogy a megfelelő szeméttárolókat ürítik-e ki a kukások, 100-150 ezerrel többet keresnek náluk. 

Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön hajnalban személyesen egyeztetett az FKF sztrájkoló hulladékrakodóival. Este a Facebookon közölte:

a mai tárgyalások eredményeként a felek aláírták az egyezséget, amely szerint Budapest a lehetőségeihez mérten segíti a hulladékszállításban dolgozó munkatársait az áremelkedések és a rezsiköltségek növekedése miatti megélhetési gondok enyhítésében, ők pedig felveszik a munkát, és mindent elkövetnek a felhalmozott lemaradás mielőbbi bepótlása érdekében.

Karácsony mindenkinek megköszönte, aki a megállapodáson dolgozott. 

Két dolgot tettünk még. Kézbesítettük a kormányzati Kukaholdingnak azt a számlát, amivel megfizetheti az adósságát és visszaadhatja azt a pénzt, amit a budapestiek által befizetett szemétdíjból eltett

– írta, és hozzátette: megkezdték az egyeztetéseket a fővárosi cégek szakszervezeteivel arról, hogyan tudnak segíteni a megélhetési válságban „a Budapest-család dolgozóinak”. 

Nyitókép: Fókusz

#Belföld#kukások#fkf#hulladékszállítás#szemétszállítás#megegyezés#sztrájk

Címlapról ajánljuk