Belföld

Belváros fideszes polgármestere vett az államtól egy I. kerületi lakást, majd odaadta ajándékba az apjának, így nem került be a vagyonnyilatkozatába sem

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. február 14. 5:50

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere tavaly júniusban vásárolt egy I. kerületi lakást az államtól, majd kevesebb mint hat hónapon belül odaadta ajándékba az apjának – értesült az rtl.hu. A tranzakció következtében arra sem volt szükség, hogy az ingatlant feltüntesse a tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozatában. A politikus lapunkkal azt közölte, a vásárlásra családi beruházásként tekintettek.

Belváros-Lipótváros fideszes polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter ajánlotta a legtöbbet azért az I. kerületi lakásért, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő bocsátott árverésre még tavaly májusban – értesült az rtl.hu.

A Fém utcában található 49 négyzetméteres ingatlanhoz tartozik egy 7 négyzetméteres pincerekesz és egy 15 négyzetméteres kocsitároló is. 

Az üresen álló lakás kikiáltási ára 40 millió 700 ezer forint volt, a győztes ajánlat pedig – tíz napig tartó licit után – 48 millió 500 ezer forint lett.  

Az adásvételi szerződés szerint Szentgyörgyvölgyi Péter valamivel több mint 10 millió forintos árverési biztosítékot fizetett be. A fennmaradó 38 millió forintot a licit lezárulta után utalta át, ebből 22 millió forintot egy bank hitelezett neki. A tulajdoni lapon nem jegyeztek be erre utaló jelzálogjogot, ami azt jelzi, hogy a hitel fedezetéül nem a Fém utcai ingatlan szolgál.

Fém utca 2. –Fotó: RTL

 

A földhivatali papírok szerint az ingatlan tavaly június 29-én került a polgármester nevére, de december 16-án el is ajándékozta azt az apjának, akit szintén Szentgyörgyvölgyi Péternek hívnak. 

Korábban egyébként az idősebb, 1942-ben született Szentgyörgyvölgyi is politizált, a Független Kisgazda Párt (FKGP) frakciójának vezetője volt, a pártszakadás idején pedig Orbán Viktor kormányfő támogatójaként tartották számon. A 2002-es választáson a Fidesz-MDF közös listáján szerzett parlamenti mandátumot.

Az rtl.hu megkereste az V. kerületi polgármestert, hogy megtudjuk, miért adta tovább az ingatlant kevesebb mint fél év alatt közeli rokonának, valamint hogy vajon miért nem az apja vett részt a liciten, ha végül hozzá került az ingatlan. 

Idézzük a kerületi sajtóosztálytól érkezett választ:

az online árverés adta keretek miatt döntött a család úgy, hogy az ifjabb Szentgyörgyvölgyi Péter licitál, majd ajándékozással rendezték egymás közt a tulajdonviszonyokat. 

Azt írták, az ingatlan vásárlására családi befektetésként tekintettek, és megerősítették, hogy a hitel fedezetéül egy másik ingatlan szolgál. 

Fotó: RTL

 

Több fizetés, több hitel

Szentgyörgyvölgyi Péternek idei vagyonbevallása szerint nagyjából 57 millió forintnyi megtakarítása, pénzkövetelése volt, míg tartozásai nagyjából ugyanekkora összeget, 58 millió forintot tettek ki. Az előző évhez képest annyit változott a vagyoni helyzete, hogy egy évvel korábban még csak 38 millió forintnyi tartozása volt, azaz – kétmillió forint híján –nagyjából pont akkora összeggel lett több hitele, mint amennyit a lakásvásárlás miatt vett fel. 

Az ingatlanvételhez szükséges további 26 millió forintnak nincs látható nyoma a bevallásában, a kerületi sajtóosztály válasza szerint azonban

a finanszírozás szintén családilag történik. 

A polgármesternek egyébként kiterjedt ingatlanbirodalma van: eltérő tulajdonhányaddal 17 különböző méretű rét, szántó, erdő, vízmosás valamint legelő van a nevén Bakonybélen, ezek összterülete mintegy 60 hektár. Tulajdonosa még egy 31 négyzetméteres és egy 99 négyzetméteres budapesti lakás felének, valamint az I. kerületben egy 72 négyzetméteres lakás harmadának is.

Bruttó jövedelme több százezer forinttal emelkedett egy év alatt: 

míg 2020-ban 997 ezer forintot keresett, addig 2021-ben már 1,3 millió forintot, a költségtérítése pedig 149 ezerről 195 ezer forintra nőtt.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

#Belföld#szentgyörgyvölgyi péter#belváros#v. kerület#vagyonbevallás#ingatlan#árverés

Címlapról ajánljuk