KERESÉS search-close

A török miniszterelnök támadja a népszerű tévésorozatot

szerző:
2013.02.12. 17:06
Recep Tayyip Erdogan teljes mértékű megszégyenítésnek érzi a legendás történelmi alak, Szulejmán császár sorozatbeli ábrázolását. A török lakosság túlnyomó többsége szembefordult a miniszterelnök véleményével.
A török miniszterelnök támadja a népszerű tévésorozatot
Törökország legkedveltebb szappanoperája, a Szulejmán a híres török szultánról szól, a sorozatnak nevet kölcsönző Szulejmán császárról. A sorozat nemcsak Törökországban hódított, hanem a Balkántól egészen Közép-Kelet-Európáig.

A háremben zajló intrika a szultán rivális ágyasai között és a politikai vetélkedés bombasikerré tette a sorozatot. A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan azonban nem rajongója a műsornak, sőt történelmi eretnekségnek látja azt. Mélységes felháborodást keltenek benne az olyan jelenetek, mint amikor a hírhedt Rokszolana vonzó ruhában csábítja el Szulejmánt, az Oszmán Birodalom valaha volt leghíresebb uralkodóját.

Erdogan azt mondja: „Ez nem az a Szulejmán, akit Törökország ismer. Az igazi szultán olyan törvényhozó volt, aki 30 évet lóháton töltött az életéből, nem pedig palotában ülve, ahogy azt a sorozat mutatja.” Nyilvánosan kijelentette, hogy elítéli a show igazgatóit és a televíziós állomás tulajdonosait egyaránt, valamint megbízta a hatóságot, hogy vizsgálják meg a sorozat jogsértését. Az egyelőre még homályos maradt, hogy milyen törvénybe ütközhetett szerinte a szappanopera. Cengiz Aktar politológus, aki egyben a Taraf című török újság egyik rovatvezetője úgy gondolja, a történelem nem a „jámbor miniszterelnök” oldalán áll.

Nebahat Çehre színésznő megtörte a csendet. „Nem lehet cenzúra alatt tartani a művészetet. Ha ezt elkezdik, mégis mikor érhet véget?” – kérdi kétségbeesetten. „Ez csak egy mese.”
Ironikus, de mióta a miniszterelnök megtámadta a műsort, a Szulejmán sorra döntötte meg saját nézettségének rekordjait. Van azonban egy kis bökkenő: a miniszterelnökhöz egyik legközelebb álló parlamenti képviselő ígéretet tett arra, hogy a parlament be fog vezetni rendeleteket a történelmi alakok ábrázolásának védelmére.

A konfrontáció a törökök legnagyobb hatalommal bíró embere és az ország legkedveltebb szappanoperája között magasan uralja Törökország vitaprogramjait. Az emberek többsége tiltakozik, és nevetségesnek tartja, hogy a kormány szembeforduljon a televízió programjával, így több mint valószínű, hogy nem utoljára hallottunk erről az ügyről.

Forrás: http://sofiaglobe.com
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való