Híradó

2015.05.18. 18:27 (hétfő)

Roma holokauszt: Balog Zoltán bocsánatot kért

Roma holokauszt: Balog Zoltán bocsánatot kért

Bocsánatot kért az emberi erőforrások minisztere egy tavalyi nyilatkozatáért, amiben azt állította, Magyarországról nem vittek el romákat a holokauszt idején. Balog Zoltán még augusztusban mondta ezt az állami rádióban. Az LMP szerint nem kellett volna egy évet várni a bocsánatkéréssel.

Még gyerekként két haláltábort is megjárt és mindkettőt túlélte Horváth Sándorné. Történetét a Roma Sajtóközpontnak mesélte el, ahogy mások is. Mindannyiukat a magyar csendőrök hurcolták el otthonról és terelték vagonokba, 1944-ben. A holokausztnak becslések szerint 5000 magyarországi roma áldozata volt, tízezreknek pedig bujkálniuk kellett származásuk miatt. Tavaly augusztusban az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádióban mégis azt állította, Magyarországról nem vittek el cigányokat.

A nyilatkozat után több történész is azt mondta: történelmi tény, hogy több ezer romát deportáltak a komáromi táboron keresztül. Balog Zoltán most szombaton a roma ellenállás napja alkalmából beszédet mondott a Nemzeti Színházban, és bocsánatot kért tavalyi kijelentéséért.

 Az Ide Tartozunk! roma közösségi csoport szervezője szerint a bocsánatkérés a legkevesebb, amit a miniszter tehetett. Az szeretnék, ha a roma történelem és a roma holokauszt tananyag lenne az iskolákban.
 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való