Híradó

2004.09.28. 16:42 (kedd)

12 év börtönt kapott a Ferihegyi merénylő

12 év börtönt kapott a Ferihegyi merénylő

Stuttgartban 12 év börtönre ítélték azt a német terroristanőt, aki segédkezett az 1991-es Ferihegyi úti robbantásban. A budapesti merényletet a repülőtérre tartó orosz zsidók ellen követték el.

A busz orosz zsidókat szállított, akik az akkor még létező Szovjetunióból Izraelbe vándoroltak ki. Éppen a Ferihegyi repülőtérre tartottak. Az út szélén elrejtett bomba a tervezettnél néhány másodperccel korábban robbant, a buszt biztosító rendőrautó mellett. Két rendőr súlyosan megsebesült, a busz utasai közül többen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A merényletet egy palesztin csoport vállalta magára, ám a végrehajtók németek voltak. Csak évekkel később jutottak a nyomukra, DNS-vizsgálat segítségével. Horst Meyert, a Vörös Hadsereg Frakció terroristáját Bécsben agyonlőtték, amikor tűzharcot vívott az osztrák rendőrökkel.

Társát, Andrea Klumpot hivatalosan 33 rendbeli gyilkossági kísérlet bűnsegédjeként ítélte el a tartományi bíróság. Nyolc évet kapott, de ezt még összevonták egy másik, spanyolországi, egyébként szintén meghiúsult merényletért járó büntetéssel, így jött ki összesen a 12 év.

A most 47 éves nő azt mondta a bíróságon, hogy csupán csekély szerepe volt a robbantás előkészítésében, de ma már így is szégyelli, amit 1991-ben, Budapesten tett.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való