Híradó

2011.01.07. 15:26 (péntek)

„Magyarország a tűzzel játszik”

„Magyarország a tűzzel játszik”

A brit gazdasági napilap szerint az új szabályozás alááshatja a sajtószabadságot Magyarországon.

Az Orbán Viktor magyar kormányfő írása mellett megjelent szerkesztőségi cikkben a Financial Times két dolgot tartott nagyon aggályosnak a médiatörvénnyel kapcsolatban. "Az első, hogy bénítóan magas pénzbírságokat szab ki a sajtótermékekre, vázlatosan meghatározott szabálysértésekért". A lap szerint a "homályos, határozatlan" szöveg felveti annak a veszélyét, hogy a törvényt megfélemlítésre fogják használni, illetve pártalapon hozott döntésekre.

A másik leginkább aggályos dolog a törvénnyel kapcsolatban, hogy az új szabályokat betartató médiatanácsot kilenc évre megválasztott "Fidesz-tanítványokkal tömték teli" - írta a lap.

A brit lap szerkesztőségi cikkében megemlíti, hogy Európa volt kommunista országaiban időnként születtek "papíron rosszul mutató" törvények, de azokat nem tartatták be úgy, hogy az alapvető emberi jogokat sértették volna. "Lehet, hogy az új magyar médiatörvény egy újabb példa lesz ezekre" - írta a Financial Times.

A lap szerkesztősége ugyanakkor hozzátette: "abban bízni, hogy a politikusok nem fogják kihasználni a rosszul megfogalmazott törvényeket, nem megfelelő mód a jogalkotásra". Budapestnek nem kellene megvárnia az Európai Bizottság ajánlását, és magának kéne megváltoztatni a törvényt - zárta szerkesztőségi cikkét a Financial Times.

Forrás: ft.com / Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való