Híradó

2010.09.16. 07:39 (csütörtök)

Gyerekekért küzd a „született feleség”

Gyerekekért küzd a „született feleség”

A színésznő egy dokumentumfilm kapcsán jelent meg férjével, a kosárlabdázó Tony Parkerral.

Az amerikai színésznő, aki maga is egy texasi farmon nőtt fel, a gyerekek munkavállalásával kapcsolatos amerikai törvény reformjáért indított küzdelméről beszélt.

„Minden alkalommal, amikor salátát esznek, gondoljanak arra, hogy gyerekek szedték fel azokat a farmokon. Olyan gyerekek, akik a világ legjobban táplált országát etetik, miközben ők maguk éhesen mennek lefeküdni” - közölte a színésznő.

Longoria állítása szerint az Egyesült Államokban megevett gyümölcsök és zöldségek több mint a negyede 400 ezer bevándorló gyerekeinek munkájával kerül a fogyasztókhoz, és ezeknek a gyerekeknek a nagy többsége már amerikai állampolgár. A színésznő egy dokumentumfilm kapcsán említette ezt, a filmben mezőgazdasági munkások, köztük gyerekek beszélnek az életükről.

A „Betakarítás” című film rendezője, Robin Romano, aki öt család életét filmezte két éven át, azt mondta, hogy „a mezőgazdaságban dolgozók életet tekintve az Egyesült Államok olyan, mint egy harmadik világbeli ország”. A rendező szerint rengeteg gyerek napi 14 órát dolgozik, nyolc hónapon át éhbérért, miközben nem védi a törvény őket. Az agrárszektorban robotoló gyerekek, akik főleg spanyol ajkú családok tagjai, nem végzik el az általános iskolát, mert a munkával keresett pénzre nagy szükség van a családjukban.

Lucille Roybal-Allard demokrata párti képviselő azt mondta a washingtoni gálán, hogy a „Felelős foglalkoztatás gyerekvédelmi” törvényéért kilenc éve küzd, és 105 képviselő támogatása már megvan, de 216 kell ahhoz, hogy megszülessék a törvény. Mint közölte, a farmerek ellenzik leginkább a törvényt, mert a gyerekek olcsó munkaerőt jelentenek.

A képviselőnő szerint az amerikaiak többsége nincs is tudatában annak, hogy 12 év alatti gyerekek dolgoztatása a farmokon legális az Egyesült Államokban, és csak a veszélyes mezőgazdasági munkák esetében 16 év a korhatár, vagyis két évvel kevesebb, mint a gazdaság más ágazataiban.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való