Híradó

2009.09.23. 12:00 (szerda)

Tüdőrákot okoz a radon

Tüdőrákot okoz a radon

Az esetek 3-14 százaléka vezethető vissza erre a gázra.

Ezért a WHO a zárt helyiségben megengedhető természetes radonsugárzás referenciaszintjét köbméterenként 100 becquerelre javasolja csökkenteni. A WHO által 1996 óta alkalmazott referenciaszint ezer becquerel volt. Referenciaszintnek a lakóépületekben megengedett maximális szintet nevezik. Olyan országokban, ahol a természeti adottságok miatt a 100 becquerel nem érhető el, a WHO a 300 becquereles szintet javasolja.

A dohányzás után a radon a második leggyakoribb okozója a tüdőráknak. Az esetek 3-14 százaléka vezethető vissza erre a gázra, az adott ország természeti viszonyaitól függően.

A radon színtelen, szagtalan gáz, amelyet a kőzetek bocsátanak ki olyan területeken, ahol magas a földben a bomló természetes uránium koncentrációja. A talajból kiáramló radon összesűrűsödhet a lakóépületekben.

A szabadban a radon koncentrációja nagyon alacsony. Viszont magas lehet bányákban, barlangokban, pincékben és a falak repedésein, vagy a porózus építőanyagokon keresztül felszivároghat a lakásokba.

Zárt helyiségekben a radonsugárzást gyakori szellőztetéssel és korszerű tervezéssel lehet csökkenteni.

Sok európai országban nyilvántartják azokat a területeket, amelyeken magas a természetes radonsugárzás.

A WHO ajánlásában szerepel, hogy a lakószobákat gyakran kell szellőztetni, különösen télen, mert olyankor a hideg miatt zárva tartott ablakok mellett megnő a radonszint.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való