Híradó

2008.04.16. 22:41 (szerda)

Megszólalt a neandervölgyi ősember

Megszólalt a neandervölgyi ősember

Számítógéppel megalkották az „e” hangot úgy, ahogy azt az emberelőd kiejthette.


A kutatást vezető Robert McCarthy azt mondta a magazinnak, hogy a gégét franciaországi leletek alapján rekonstruálták. Egy tavaly közzétett tanulmány szerint egyébként a neandervölgyi rendelkezett azzal az emberi génnel, amely kapcsolatban áll a beszéddel.

Noha a tudósok szerint a neandervölgyiek genetikailag képesek lehettek a beszédre, többen megkérdőjelezik, hogy a biológiai adottságaik is megvoltak ehhez. Azt mondják: az idegrendszerük nem biztos, hogy annyira fejlett volt, amely a nyelvizmot és az ajkakat úgy tudta volna mozgatni, hogy ne csak morgás hallatszódjon. McCarthy szerint csak néhány magánhangzót voltak képesek kiejteni, így beszédjük is korlátozott lehetett.

A neandervölgyi ősember időszámításunk előtt 170 ezer évvel élt Európában, Közép-Ázsiában, és a Közel-Keleten. Mintegy 28 ezer évvel ezelőtt pedig egyszercsak eltűntek a Föld színéről.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való
!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!

A tartalom megtekintése csak az X-Faktor Elit Klub tagjai számára engedélyezett!