Híradó

2008.03.28. 07:08 (péntek)

A mozzarella tilalmával fenyeget az EU

A mozzarella tilalmával fenyeget az EU

Több bivalycsordát karanténba zártak, miután a tejükben dioxint találtak.


Rossz hírbe keveredett a bivalytejből készülő campaniai mozzarella.

„A termékeink garantáltak. De készek vagyunk még több hatósági biztosítékot adni, hogy a vevőinket megnyugtassuk” - mondta a gazdák egyik vezetője.

Nemzeti márkáról van szó, ezért az olasz agrárminiszter nem maradhatott tétlen. Kamerák és fényképezőgépek tömege előtt kollegáival lelkesen evett a corpus delictiből.

Állandó kapcsolatban vagyunk Brüsszellel. Hatóságaink folyamatosan figyelik a termelést, mint bármely más terméknél. Nem rejtegetünk semmit”- mondta a miniszter, aki szerint az 1900 bivalytejgazdaságból 83-at, a 130 sajtüzemből 25-öt zártak be ideiglenesen, ami csekélység, vagyis nincs igazán baj.

Paolo de Castro megbírálta Dél-Koreát, szerinte ugyanis úgy sajtolta nemzetközi üggyé a mozzarellát az ázsiai ország, hogy az ottani utánzatot vizsgálták meg. Az Európai Bizottság szerint a tesztelt sajtokban az uniós határértékhez képest magasabb a dioxin, de nem túlzottan, a campaniai mozzarella pedig nem került másik Európai Uniós országba. De nem is fog, közölte a szóvivő, sőt betiltják, ha nem kapnak kimerítő tájékoztatást Rómából.

Az olasz márka-hírnév megmérgezéséért állítólag az évek óta dagadó dél-olasz szemétválság a felelős. A helyiek nem engednek újabb hulladékégetőket építeni, ezért dacolnak, a szemetet pedig sokszor a szabadban égetik el, így kerül méreg a földbe, onnan a fűbe, onnan a legelő bivaly bendőjébe, majd tőgyébe, végül a mozzarellába.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való