Híradó

2007.05.15. 11:50 (kedd)

Szerelem első vérig

Szerelem első vérig

Válltöméses blúzok és szűk farmerek, a szegedi utcákon száguldó zsigulik, esetlen próbálkozások a sötétben. A Szerelem első vérig kultuszfilmmé vált, a film tini sztárjai viszont eltűntek a közönség elől.

Másfél millió néző látta a Szerelem első vérig című filmet a mozikban. Azóta sem néztek meg ennyien egy magyar filmet sem. A kritikusok fanyalogtak, hogy a film hamis értékeket sugallt, hollywoodi tini filmeket másolt. A fiatalok – ha netán olvasták is a kritikákat – nem törődtek vele. Órákig álltak sorban a mozi pénztárak előtt, hogy lássák a jóképű, flegma zenész, Bery Ari és Szilágyi Mariann szerelmi történetét. A film olyan, akkoriban tabunak számító témákat érintett, mint a szex, az abortusz, vagy a másság. Ilyenekről nem illett beszélni nyilvánosan. A történetet kitaláló Horváth Péter saját szegedi gimnáziumi életét írta bele a könyvbe.

Bery Arira, polgári nevén Berencsi Attilára a főszereplőre az Almásy téri Szabadidő Központban akadt rá Dobray. A fiú épp próbálni indult a Pillangók nevű zenekarához, amikor a rendező megpillantotta. A srác már ekkor menőnek érezte magát. Mariannt viszont éppen az ártatlansága miatt választották ki a főszerepre.

„Mariann nemcsak úgy nézett ki, hanem ártatlan naiv lány is volt, és ez a forgatáson ki is derült, szinte alig lehetett hozzáérni. Amikor például volt a nagy szerelmi jelenet a Bery Aryval, akkor pokrócot kellett közéjük rakni, nem volt elég a ruha, még egy pokróc is kellett, nehogy valami történjen”– emlékszik vissza Dobray György rendező.

Bery Ari viszont vagány srác volt, a forgatási szünetekben a filmben szereplő fiatalok vezére volt is. A rendezők szerint nehezen kezelhető volt, de hitelesen játszott. A főszereplő fiatalok pillanatok alatt sztárok lettek. Erre azonban senki sem készítette fel őket. Nem állt mögöttük menedzser csapat, a közönségtalálkozókon pedig szétszedték őket. Megijedtek, bezárkóztak. Bery Ari a mai napig kerüli a nyilvánosságot, kamera elé állni pedig végképp nem akar.

A vásznon csupa ismeretlen fiatalt lehetett látni. A filmbéli zenekar tagjait, Alföldi Róbertet is, a szentesi művészeti gimnáziumban találta a két rendező. A szereplők közül végül igen kevesen lettek színészek. A legismertebb Alföldi Róbert lett: Elmentük a szüleimmel megnézni a filmet és annyi volt, hogy egyszer csak felkiáltottam: hopp, ott voltam! Szóval csak egy villanás volt, egyáltalán nem lehetett látni a filmben.

Náray Tamás volt a jelmeztervező, aztán bekerült a filmbe. Saját magát alakította, saját ruhában, hatalmas sikerrel: Festettünk kádban, batikoltunk madeirát kivágtunk, bőröket öregítettünk mosógépen, mert szerettünk volna úgy kinézni, mint annak idején a Depeche Mode vagy Madonna kezdeti korszaka.

A filmzenéket Dés László írta. A dalokat, mint a régi magyar filmeknél, már a moziból kijőve dúdolták a fiatalok. Mindenki a film zenéjét kereste, de nem találták a boltok polcain. Az akkori, monopol helyzetben lévő lemezkiadó vállalat, a Hungaroton vezetőinek ugyanis nem tetszettek a dalok. Boros Lajos, aki a film bemutatásakor vezérigazgató-helyettes volt, emlékszik a konfliktusra. Azt mondja: tévedett, ezt ma már belátja. A lemezt végül nem ő, hanem egy másik lemezgyári vezető, Wilpert Imre adta ki. Wilpert viszont arra nem tudott válaszolni, hogy miért aprózták így el a lemez kiadását. Szerinte az lehetett az ok, hogy a filmgyárban készült zenének nem volt gazdája. Ők ugyan kiadták a lemezt, de nem foglalkoztak azzal, hogy sikeres-ez vagy sem. Dés László úgy emlékszik, hogy  ő ragaszkodott ahhoz, hogy legalább a főcím dal rajta legyen. De a lemezt nem tudták kiszállítani az utcáról a boltba, már elfogyott.

Az énekes lány a filmen Czakó Ildikó, ahogy mindenki ismerte, Gombóc volt az, akit minden egykori szereplő szeretett. Gombóc akkor már sikeres énekesnő volt, mindenki biztosra vette, hogy fényes karrier vár rá. A lány 15 évesen már a Dopping zenekar énekese volt. A tudatos, határozott lányra nem lehetett nem odafigyelni. Almási Tamás dokumentumfilm-rendező az 1983-as balatonfüredi zenei fesztiválon vette észre a tehetséges lányt. Aztán jött a film, a Szerelem első és második vérig. Mindenki azt várta, hogy Gombóc befut. De ő úgy érezte, mindenki csak akadályokat gördít elé: Nekem nagyon sok bajom volt komoly emberekkel, akik az én karrieremet úgy gátolták a végén már, hogy szinte tankokat raktak elém. Kimondom, mert már nem érdekel. Nagyon erős embernek tartom magam, de sikerült nekik.

A főszereplő Szilágyi Mariann Olaszországba költözött, a filmbéli énekes lánnyal Gombóccal együtt. Barátságuk azóta is tart. Hogy mi történt azóta velük és a többi szereplővel, azt megtudhatják a XXI. Századból.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való