Híradó

2007.02.06. 10:40 (kedd)

Mozgalmi dalok

Mozgalmi dalok

Nem mindenkinek a szíve mélyéről jött a mozgalmi dal, amikor írta – de azért megélt belőle. Olyan Kossuth-díjas művész, aki a rendszerváltás után kapta az elismerést, mint Lendvay Kamilló, is szerzett zenét munkásmozgalmi dalokhoz.

A 'Mint a mókus fenn a fán' kezdetű dalt talán még azok is ismerik, akik nem voltak úttörők. Pedig ez a dal majdnem a papírkosárban végezte. Annak idején egy pályázatra küldték be, de a zsűrinek nem tetszett. Aztán kiderült, a többi se jobb. A mókus váratlanul népszerű lett, de annyira, hogy tán többen fújták, mint az éppen futó slágereket.

A 70 éves Vándor Kórus egyik tagja, Tóth Anna, aki egyébként zenetörténész is, azt mondja: „Ez egyfajta popzene volt akkor, a maga nemében. Arra nagyon törekedtek, ami az egész kultúrpolitikának is a lényege volt, hogy ezek a dalok könnyen emészthetők, jól énekelhetők és gyorsan tanulhatók legyenek. Akkor az emberek szerették énekelni, meg szerették hallgatni.”

Kövesdy János, aki számtalan kórusmű, mozgalmi és ifjúsági dal szövegét írta, azt meséli: ezeket a kis verseket jó volt írni, és jó volt énekelni, harmadrészt a kórusmozgalomnak volt a zenéhez kapcsolódóan egy olyan közösségteremtő ereje, amelyhez hasonlót nem tudnak felmutatni ma sem.

Kövesdy Jánost nemrégiben megkereste a vonyarcvashegyi iskola kórusvezetője, hogy ugyan írja már át egyik régi dala szövegét. Bujtorné Nagy Judit 27 éve tanít éneket. Sajnálja, hogy ma már nem írnak ilyen ifjúsági dalokat. Mivel a gyerekekkel rendszeresen részt vesznek kórustalálkozókon, énekelnivalóra van szükségük. A tanárnő még emlékezett a régi kedvenc dalaira, csak egy baj volt velük: a szöveg.

„Szinte minden évben előveszem ezeket a régi kottáimat, és nagyon szomorú az a tény, hogy van egy-kettő, ami annak idején nagyon népszerű kis dallam volt, és a szövege miatt nem lehet előadni őket, és hát ekkor találtam ki, hogy fölveszem a szerzővel a kapcsolatot. Kinyomoztam a címét a Zenemű Kiadón keresztül, és írtam neki egy levelet. Nagyon meglepődtem, amikor válaszolt.”

Merthogy a szerző postafordultával küldte az új szöveget – és a gyerekek máris fújhatták a „Békén szusszan a mackóhad” kezdetű kórusművet. Magunkkal vittük Vonyarcvashegyre a dalszövegírót, hallgassa meg ő is, hogyan éneklik a gyerekek az új szöveggel a dalt. Összehasonlításul itt a régi szöveg is. Valószínűleg mindenki kitalálja, melyik melyik...

„Szöcskék ülnek a fűszálon, milliónyi jó muzsikásLepkék víg hada táncol, hogy az égig ér a varázs'

'Jött egy vérpiros október ragyogott a fénye miránkMunkások hada tűztenger: csuda jelt írt égre a láng.”

Mozgalmi dalt énekelni egyébként minden kórusnak kötelező volt, amikor még piros betűs ünnepnek számított április 4. meg november 7. A vállalati és pártrendezvényekre is énekkart hívtak, ha emelni kellett az ünnep fényét. Azt csak a szerzők tudták, hogy ezek a dalok hogyan is születtek. Kövesdy János számtalan ilyen történetre emlékszik:

„A televízió rendezett egy kórusünnepélyt, és kellett egy összkari szám, amit a Balázs Árpitól rendeltek, és a Balázs Árpi fölcsalt magához, és odatett egy üveg barackpálinkát, és addig nem mehettem haza – legalább három órát eltartott a barackpálinka meg a versírás – amíg meg nem született a Dal az Ifjúságról.”

Kövesdy János dalai egy részét a barátjával, a Kossuth díjas zeneszerző Lendvay Kamillóval írta. Több mint 50 éve ismerik egymást. Ez alatt az idő alatt írtak együtt operát, sanzont, és mozgalmi dalt is. A szerzőpáros ma már jókat derül azokon a történeteken, amelyek egy-egy dal megszületését kísérik. Például a Dal a Tanácsköztársaságról című Lendvay-dal szövegét csak azért nem Kövesdy János írta, mert a társasági élet akkoriban fontosabb volt neki, mint a határidős munka. De írtak közösen indulót az első magyar űrhajós, Farkas Berci útja alkalmából is. Mivel azonban az út kimenetele nem volt biztos, az induló készítését államtitokként kellett kezelniük.

Ami a képzőművészetben a szocreál, az volt a zenében a mozgalmi dal. Az 50-es évek elejére hirtelen meg-tizenkétszereződött a kórusok száma Magyarországon. És mindannyian énekelnivalót követeltek maguknak. Ünnepségben pedig nem volt hiány. A zeneszerzőkhöz meg a szövegírókhoz dőltek a megrendelések. Bár a népzenét is támogatta az akkori kultúrpolitika, azért jóval több pénzt áldoztak a tömegdalokra. Erre a szerzők is szívesen emlékeznek.

„Az első közös dalunkért, a Sztálinváros ünnepel címűért úgy emlékszem, 300 Ft-ot fizetett a rádió” – meséli Kövesdy János. „A zeneszerző emlékeim szerint ennek a dupláját kapta”- mondja. Bár Lendvay Kamilló még ennél is többre emlékszik.

Nem mintha rá lettek volna szorulva, hiszen egyikük sem ebből élt. Kövesdy János például hosszú éveket töltött a vendéglátásban, csak kedvtelésből írt dalszövegeket. Lendvay Kamillót pedig kezdetektől fogva a komolyzene érdekelte. De ha megrendelés jött, hát nem utasították vissza.

A 60-as évekre változott a dalszövegek tartalma. A gyerekeknek szánt énekekben már nem kellett politizálni. Jöhettek az úgynevezett ifjúsági dalok. Kövesdy Jánosnak ez volt az egyik kedvenc műfaja.

A vonyarcvashegyi iskolások más Kövesdy dalt is énekelnek. A Sármány füttyent kezdetű kórusmű szövegét nem kellett átírni.

„Én soha az életben nem láttam sármányt, csak megkaptam ezt a zenét, és prozódiailag az első két szótag az hosszú volt. Tehát egy olyan madár kellett, ami két hosszút jelent, tehát két fél hangot, és a sármány erre tökéletesen megfelelt.”

A vonyarcvashegyi énektanárnő most azt tervezi, kér még néhány új szöveget a neki kedves, ám elavult tartalmú régi dallamokhoz. Hadd énekeljék azokat is a nebulói. Elvégre –ahogy Kodály is megmondta– a zene mindenkié.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való