Híradó

2006.11.10. 10:36 (péntek)

Faludy eltitkolt interjúja

Faludy eltitkolt interjúja

Egy szekrényben őrizgette éveken keresztül a RTL Klub riportere a Faludy Györggyel készült titkos interjút, amit a költő még 2002-ben adott, de csak a halála után engedett levetíteni. A beszélgetésből kiderülnek bizarr részletek szexuális életéről, botrányos kapcsolatairól, őszintén vall biszexualitásáról és gyötrődéseiről.

Az interneten megjelent egy videó, egy részlet a filmből, így nincs értelme tovább titkolózni. A Faludy Györggyel készült filmet 4 évvel ezelőtt forgatta le Lázs Sándor, de a költő csak azzal a kikötéssel nyilatkozott, hogy az anyag haláláig nem kerülhet nyilvánosságra. Faludy György meg akarta mutatni magát, de nem a szó fizikai értelmében. Ő a szerelmeiről akart vallani, de felvállalni nem merte. Végül kötélnek állt. Lázs Sándor a forgatás körülményeiről nyilatkozott az RTL Klub Online-nak.

 - Nagyon furcsa ez, hiszen élete vége felé szinte bulvár személyiség lett. Meztelenül fényképezkedett a feleségével, és közben a bulvár réteg alatt volt egy egészen más réteg, melyet műveiben lehet nyomon követni. A férfimagazinban tagadta szexualitásának egyes vonatkozásait, de ebben a filmban őszintén beszélt szerelmeiről. De azt mondta, hogy egészen más közönség egy tévénéző, mint egy olvasó. A nézőknek nem merte kiadni magát, mert attól félt, hogy megvetik, gyűlölik és leköpik biszexualitása miatt.

- Hogy sikerült mégis meggyőzni arról, hogy nyilatkozzon?

- Annak idején, 2002-ben odamentem hozzá és mondtam, hogy beszélhetne a szerelmeiről, a magánéletéről. Persze sok mindent tudtam és hallottam róla, és azt gondoltam, hogy ő egy annyira szabad személyiség, hogy bármiről képes mesélni. Beszélgetni kezdtünk, és én feltettem azokat a kérdéseket. Például azt, hogy mi a különbség a férfiről és a nőről szóló lírája között. Ő pedig folyamatosan mellébeszélt, majd a végén bevallotta, hogy ő szívesen beszélne szerelmi életéről, de ez nagyon messze vinne. Félt attól, hogy amiatt, amit elmesél, életének utolsó évei keserűek lesznek. Attól tartott, hogy megvetik és kiűzik a társadalomból. Végül mégis interjút adott nekem, azzal a kikötéssel, hogy csak akkor kerülhet adásba, ha ő már nem lesz. Ez egy nagyon bizalmas beszélgetés volt. 2,5 órát vettünk fel, melyből most kedden 48 perc lesz látható. Csak Faludy szöveg lesz, ami különösen izgalmas így, hogy nem törik meg narrációk, riporteri kérdések. Egyedül a költő műveiből lesznek benne idézetek, egy nagyon híres színész előadásában. De ez legyen egyelőre titok...

- Mennyire merült bele a részletekbe? Voltak-e zavarbaejtően őszinte vallomások?

Nem mondom meg... Mindenki ítélje meg maga, hogy mi a zavarbaejtő. Őszintén beszélt arról is, hogy 36 évig élt együtt egy férfival, Eric-kel, aki egy csomó dologtól megmentette őt, segítette és szerette. Hogy mit jelentett neki, kérdeztem tőle. Erre Faludy azt mondta: Hát az életet, de ennél persze részletesebben beszél a szerelméről, a táncos fiúról.

- Hogyan éltek ők együtt? Boldogok voltak?

- Faludy szerelméből táplálkozott. A kagylóból kiette a húst, a héjat pedig kidobta. Vagyis szerelmeit bizonyos szempontból kihasználta. Ahogy a filmben mondja: a boldogság az egyetlen dolog, amiért érdemes élni, mert boldogság nélkül az ember egy nyomorúságos szörnyűség… A boldogság az egyetlen mentsége az életnek. Hát ez az ő esetében nem így volt.

- Mit jelentett neked ez a beszélgetés?

- Hatalmas élmény volt maga a munka, rettegtem, hogy elszúrom, mert ez egy fontos film. Mindig érdekelt, hogy a költő verseinek, műveinek mi lehetett az indítéka. Mindig vágytam arra, hogy a függöny mögé nézzek, vagyis, hogy mi van a művek mögött. Nagyon nagy dolog, hogy a XXI. században be lehet mutatni ilyan jelentős sorsokat. 

XXI. Század november 14-én, kedden is 23.00-kor.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való