Híradó

2009.11.02. 11:53 (hétfő)

Az űrből vizsgálják a Föld vizeit

Az űrből vizsgálják a Föld vizeit

Talajnedvesség- és tengersótartalom vizsgáló műholdat bocsátott fel az Európai Űrkutatási Hivatal.

A 315 millió eurós berendezés lesz az első, amely a világűrből szolgáltat adatokat a talaj nedvességéről és az óceánok sótartalmáról. Ezek nagyon fontos hiányzó számok a Föd vízkörforgásában. A mesterséges hold szolgáltatta adatok alapján a meteorológusok csaknem valós időben készíthetnek sokkal pontosabb prognózisokat, például előre jelezhetnek rendkívüli időjárási jelenségeket is.

„A klímaváltozás tény, de ma még bizonytalan, hogy milyen hatást gyakorol a csapadékra, a párolgásra, a felszíni vízfolyásokra és az árvizekre. Márpedig a rendelkezésre álló vízmennyiség fontosabb szerepet játszik, mint a hőmérséklet” - magyarázta Yann Kerr, az SMOS műholddal dolgozó kutatócsoport egyik tagja.

Az európai műhold két fontos dolgot fog megfigyelni. Egyrészt háromnaponként 1-2 méter mélységig méri a szárazföldek talajvíztartalmát, valamint rögzíti a növényzet növekedését és fotoszintézisét.

Ez kulcsfontosságú a Föld széndioxid-körforgásánk kiszámításához is. A tudósok egyetértenek abban, hogy a klímaváltozást az a széndioxid-mennyiség okozza, amely felborította a természetes egyensúlyt, a kibocsátás és a növények, illetve a tenger általi elnyelés körforgását.

A szonda másik feladata az, hogy mérje a tengerek sótartalmát. Ez is szorosan kapcsolódik a klímához, mert segít majd jobban megérteni a tengeri áramlatok és az éghajlat összefüggéseit. Számos tudós feltételezi, hogy a felmelegedés meg fogja változtatni azokat a nagy tengeráramlatokat, amelyek ma az egyenlítő vidékéről a pólusok felé viszik a meleget.

A tengerek sótartalmát olyan tények befolyásolják, mint a szárazföldi édesvíz párolgása, a csapadék, a sarkvidékéken a jég keletkezése és olvadása.

Az SMOS mesterséges hold működését 3 évre tervezték, és még 2 évvel meg lehet hosszabbítani.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való