Híradó

2009.03.03. 17:35 (kedd)

Mobillal próbáltunk kukoricát pattogtatni

Mobillal próbáltunk kukoricát pattogtatni

Fizikusokat kérdeztünk a jelenségről és mi is kipróbáltuk, hogy tényleg így van-e…

Több tízmillióan látták már videómegosztó oldalakon azokat a látszólag home-videós felvételeket, amelyeken fiatalok mobiltelefonokkal kísérleteznek. Egy asztalon összefordítanak 3 vagy 4 különböző készüléket, közéjük tesznek még ki nem pattogatott kukoricaszemeket, majd egyszerre megcsörgetik a telefonokat. A kukoricák néhány másodperc múltán kipattognak.

Nézze meg a videót>>>

Az első ilyen videó megjelenése óta az interneten több hasonló klip és több cáfolat is megjelent. Mi is kipróbáltuk, vajon nekünk sikerül-e a kísérlet. Az eredmény itt látható>>>

A művelet nem sikerült, a kukoricaszemek meg sem mozdultak…

Fizikusokat kérdeztünk

Utánajártunk, hogy egyáltalán lehet-e ilyen hatása rádióhullámoknak. Megkérdeztük az MTA fizikai kutatóintézetében, hogy mi a véleményük a jelenségről. Itt egyértelműen cáfolták, hogy ilyesmi előfordulhat. Már csak azért is, mert ezek az elektromágneses hullámok nagyságrendekkel kisebbek annál, ami a kukorica kipattogtatásához szükséges lenne.

A Budapesti Műszaki Egyetem mobil-innovációs központjának kutatója részletesen is elmagyarázta az RTL Hírek.hu kérdésére, hogy mi történik ilyenkor. Schulcz Róbert elmondta, az elv ugyanaz, mint a mikrohullámú sütőknél. Ugyanúgy elektromágneses hullámok keletkeznek, különbség az erősségükben van. Míg a mikrosütők pár száz wattos teljesítménnyel működnek, a mobilok sugárzása, mindössze maximum 0,1 W. Ráadásul a telefon ezt akkor produkálja, amikor hívást indítunk róla. Ilyenkor adja ezt a maximális erősségű jelet, de általában hamarosan ennél sokkal lejebb veszi a teljesítményt. A videó azért is sántít – mint mondta - mert a csengő telefonoknál ez a teljeítmény még kisebb. A mobil ilyenkor mindössze egy rövid impulzust küld vissza az adótoronynak – egy emberi léptékkel nem érzékelhető pillanatig – amivel jelzi, hogy tudja fogadni a hívást. Utána csörög-csörög, de elektromágneses sugárzást csak egészen minimálisat bocsát ki. Vagyis az, hogy egymással szemben csörögnek a telefonok, nem jelenti azt, hogy nagyon felerősödnek a hullámok.

A rádiós szakember szerint, bár ezek a felvételek egyértelműen manipuláltak, azért egy hozzáértő esetleg meg tudná csinálni a kísérletet. Igaz, ehhez az asztalon szembeállított mobilokat annyira át kellene alakítani, hogy sokkal erősebb hullámok keltésére is alkalmasak legyenek. Ilyenkor viszont már csak külsejükben beszélhetnénk mobiltelefonokról, mert a szerkezet beszélgetésre már nem lenne alkalmas. Az átalakított készülékeknek akkora teljesítményt kellene ugyanis hirtelen leadni, hogy akkumulátoruk pillanatok alatt lemerülne.

További videók és cáfolatok az interneten

Az interneten is találtunk cáfolatot: a YouTube-on, ahol egyébként több ilyen videó is fent van, tudományos képtelenségnek minősítik a dolgot. A legtöbb kommentelő vagy blog-író szerint az egész egy látványios trükk. Ezt bizonyítandó olyan videók is megtalálhatók a videómegosztón, amelyekben a mobilt pl. banánnal helyettesítik be, és a kukorica akkor is kipattog. >>>

Olyan videót is találtunk, amelyben a home-videó készítői látványosan lebuknak, hiszen a kukoricaszemek alatt, a mobilok között ugyanis egyszercsak átég az asztalterítő…

Mások „összesküvés-elméletet” gyanítanak a háttérben. Szerintük a videót direkt mobil-cégek készíttették, hogy a negatív reklámmal hívják fel a figyelmet a mobiltelefonok sugárzásával kapcsolatos elméletekre.

A Sunday Herald Sun cikke is ezt látszik bizonyítani. A lap riporterének Frederic Chastal, a LastFools nevű cég ügyvezető igazgatója azt állította, hogy a filmeket ők készítették a Cardo Systems nevű cég megrendelésére. A home-videónak feltüntetett kisfilmmel azt akarták elérni, hogy legalább 30 ezren megnézzék. Így ráirányítva a figyelmet a mobilokra. Azt is elmondta, hogy speciális optikai beállításokat és trükköket alkalmaztak. A „kampány” olyan jól sikerült, hogy a remélt 30 ezer helyett több mint 11 millióan nézték meg a videót.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való