Híradó

2010.03.16. 17:34 (kedd)

Hárommiliárdos adócsalás az Eclipse-nél?

Hárommiliárdos adócsalás az Eclipse-nél?

Egy informatikai cég kapott 8 milliárd forintos állami megbízást, de az adót ezután nem fizette be. Lapértesülések szerint az Eclipse Zrt-ről van szó.

Kilenc luxusautó a garázsban, kábítószer a sütő alatt, és körülbelül harmincmillió forintnyi euró. Ezt találták meg a rendőrök és a határőrök, amikor lecsaptak az Eclipse és más, vele kapcsolatban lévő húsz cég székhelyére. Ennél azonban sokkal többet keresnek.

„A vizsgált időszakban a húsz cégre mintegy hárommilliárd forint adóhiányt állapítottunk meg, míg megközelítően 10 milliárd forint értékű pénzmosás valósult meg” – mondta Sípos Jenő a VPOP szóvivője.

Az Eclipse csaknem nyolcmilliárd forint értékű állami megrendelést kapott, amit teljesített is. Hogy pontosan milyen megbízásról van szó, azt nem mondják el. De a gyanú szerint a bevétele után nem fizette be a társasági adót és az áfát. Az Eclipse húsz cég között, átutalásokkal és számlázásokkal próbálta meg eltüntetni a pénzt, és megúszni az adófizetést. A sok készpénzfelvétel és utalás a bankoknak is gyanús lett, ezért szóltak a hatóságoknak.

„Ez mindenképpen segített. Az adatgyűjtéseink egy fontos bázisa volt” – mondta Fröhlich Zsolt ezredes.

-Az, hogy a bankok belüli pénzmozgásokat, pénzkivételeket ellenőrizték?

„Így bizony.”

Az adócsalási és pénzmosási ügy miatt heten előzetes letartóztatásban vannak, de Katzenbach Imrét, az MTK volt labdarúgóját még keresik. Más ügyben is vizsgálják a céget:

„Az új gépkocsi eredetiségvizsgálat miatt folytatnak egy nyomozást hűtlen kezelés megalapozott gyanújával ismeretlen tettes ellen” – mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.

Az Eclipse nyerte azt a közbeszerzési eljárást, amellyel kiválasztották, mely cég készítheti el a gépkocsik eredetiség vizsgálatához szükséges új szoftvert. Az ötmilliárd forintos megbízást elnyerő cég ellen a pályázaton vesztes cégek tettek feljelentést, mert gyanúsnak találták, hogy az Eclispe-nek már az eredményhirdetés után négy nappal kész volt a programja. A cégnél nem nyilatkoztak az RTL Híradónak.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való