Híradó

2005.07.24. 17:59 (vasárnap)

Újabb helikopterbaleset

Újabb helikopterbaleset

Elszállították a szombaton szerencsétlenül járt mezőgazdasági helikopter roncsait. A gép Mikebuda külterületén zuhant le egy erdős részen. Vélhetően azért zuhant le, mert leváltak a lapátjai.

A helikopter a munka végeztével haza indult volna, amikor egyszer csak lezuhant. Az 52 éves pilóta meghalt a balesetben. Egy szakértő az RTL Klub Híradónknak azt mondta: ugyanazért zuhanhattak le szombaton és csütörtökön is a helikopterek. Feltehetően mindkét gépnek kiszakadt az úgynevezett reduktorháza, az az elem, amelynél fogva a lapátok felemelik a helikoptert.

A szombati légi felvételekből arra lehet következtetni, hogy a Ka-26-os függőlegesen zuhant le. Ez egybevág azzal az elmélettel, hogy kiszakadt a reduktorház. A csütörtöki balesetnél a pilóta könnyebb sérülésekkel megúszta a balesetet. Szombaton a másik gép pilótája meghalt. Az 52 éves férfit rutinos pilótának tartották a társai, aki megfontoltan, óvatosan repült.

A Kamov Ka-26-ot 1967-től tíz éven át gyártották a Szovjetunióban, összesen 816 ilyen helikopter készült. A magyar honvédségnél főként könnyű futárgépnek használták, majd mikor kivonták a használatból, magánkézbe kerültek. Onnantól kezdve mezőgazdasági munkákat végeznek a Ka-26-osokkal. A polgári légi közlekedési hatóság semmilyen felvilágosítást nem ad, se a szombaton, se a csütörtökön lezuhant Ka-26 - os helikopterekről.

Arról sincs információ, hogy a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően leállítják-e a Ka-26-os gépek repülését addig, amig megállapítják a balesetek okait. Ha most, a vizsgálat idejére betiltanák ezeknek a helikoptereknek a repülését, komoly kár érné az üzemeltető cégeket és a mezőgazdaságot is, Az is lehet, hogy így a következő hasonló baleset elkerülhető lenne.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való