Híradó

2006.07.28. 11:10 (péntek)

Ókori váza az őskorból

Ókori váza az őskorból

A régészek szerint az ősemberek utánozták a görög kultúrát.

A régészek is meglepődtek, amikor az őskori falu területén folytatott ásatáson ókori edénydarabokra bukkantak.

Az agyagdarabokat megtisztították, megszárították, és összeragasztották.

Az ásatáson talált hét kancsó különlegessége, hogy nem az őskorból, hanem az ókorból származnak, bár ősemberek készítették és használták őket több száz évvel megelőzve saját technikai fejlettségüket.

„Nagyon szép, speciális alakú edényeket találtunk. Korábban nem nagyon készítettek ilyesmit, ezek folyadék tárolásra szolgáltak, praktikusak, hiszen a csőrük irányította a kiöntendő folyadéknak az útját is” - mondta Gábor Olivér, ásatásvezető régész.

A rejtély magyarázata az, hogy az ősemberek utánozták a fejlettebb görög kultúrát. Így kerülhetett kezdetleges vaskori tárgyaik közé a számukra rendkívül modern találmánynak számító csőrös kancsó.

Az ókori edények valószínűleg kereskedelmi közvetítéssel kerültek a Kárpát–medencébe, ahol akkor még őskorban éltek az emberek, így az irigyelt fémedényeket csak agyagból tudták elkészíteni.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való