Híradó

2007.11.15. 18:54 (csütörtök)

Az élettársak szinte házasok

Az élettársak szinte házasok

Örökölhetnek, és tartásdíjat is követelhetnek az élettársak a jövőben. Legalábbis ez áll a Polgári Törvénykönyv tervezett módosításában. A bejegyzett élettársi kapcsolat a kormány tervei szerint sok mindenben a házassághoz hasonlítana.

Egy miskolci, élettársi viszonyban élő pár az RTL Klub Híradónak arról panaszkodott, hogy hiába élnek együtt, nem tudtak kölcsönt felvenni.

Ez egy azokból a problémákból, amelyeket 2010-től megoldana a Polgári Törvénykönyv. Legalábbis a kormány tervei szerint. Szinte a házassággal lesz egyenjogú az élettársi kapcsolat. Szakítás után ők is osztozhatnának a lakáson, örökölhetnének egymástól, és tartásdíjat is követelhetnek a közös gyerek után.

A családjogi ügyvéd szerint hetente 4-5 vitás élettársi üggyel keresik meg. Leggyakrabban lakás-, öröklési, vagy valamilyen gyerektartási probléma miatt.

'Például a gyerekek helyzete is rendezetlen, előfordult, hogy az élettársi kapcsolat felbomlása után a közös gyerek és az anya az utcára került, mert a lakáshoz való joga tisztázatlan volt. Most ez is változni fog' - mondta Gál Andrea Anna ügyvéd. 

Magyarországon 2 millió 22 ezer pár él házasságban. 345 ezer pár élettársi viszonyban. A KSH adatai szerint egyre kevesebben kötnek házasságot.

'1970-ben 62 ezer élettársi pár volt regisztrálva, mostanra 5-6-szor több' - mondta Szűcs Zoltán, a KSH osztályvezetője.

A módosítás a meleg pároknak is kedvezőbb lenne. Ha elfogadják, az élettársak is kaphatnak majd a kórházban felvilágosítást társuk állapotáról, viselhetik egymás nevét, de gyereket továbbra sem fogadhatnak örökbe.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való