Híradó

2008.01.14. 17:53 (hétfő)

Tüntettek a lomisok Devecserben

Tüntettek a lomisok Devecserben

Három órán keresztül tüntettek hétfőn Devecserben a használtcikk-kereskedők. Az önkormányzat azt akarja, hogy a régi laktanyában folytassák tevékenységüket, legális körülmények között. Most ugyanis nem fizetnek adót, nem adnak számlát. A lomisok viszont továbbra is otthonaikban szeretnék árulni a külföldről behozott használt cikkeket.

A devecseri lomizós családok azért tüntettek, mert az önkormányzat meg akarja tiltani, hogy a használt cikkeket otthon árulják. Szerintük a polgármester terve valójában hátrányosan megkülönbözteti a romákat. Azt mondják, 15 éve foglalkoznak azzal, hogy használt cikkeket hoznak be külföldről, eddig működött, ebből tudják fenntartani magukat.

„Iparhoz akarják kötni a lomizást, köztudott, sok cigány embernek a nyolc iskolája sincsen meg. Most iskolákat indítottak, sokan jártunk iskolába, kereskedelmibe, elhelyezkedni nem tudunk, azért mert romák vagyunk, nem vesznek fel minket. Tény, s köztudott, Magyarországon van diszkrimináció, itt Devecserben meg főleg” – mondta Király Apollónia.

Egy lomis portán a síléctől a tévéig minden megtalálható. Tulajdonosaik szerint sok embernek nincs pénze újat venni, így az ország minden részéről eljönnek Devecserbe és bevásárolnak. Ezeket szeretné megszüntetni az önkormányzat, és a régi laktanyába, Meggyeserdőre, szabályos körülmények közé költöztetné a használt cikkek árusítását. Most ugyanis a lomisok egyetlen fillér adót sem fizetnek, számlát sem adnak. Vállalkozói engedélye is csak egy-két árusnak van a körülbelül 200 lomizással foglalkozó családból.

„Azt nem értem, hogy miért nem fogadják el, hiszen ez az ő érdekükben van, mi egy használtcikk-piacot szeretnénk üzemeltetni, hogy ne a házaknál az illegális kereskedelmi tevékenységhez adjuk a nevünket” – mondta Holczinger László, Devecser polgármestere.

A polgármester azt mondja, hogy ő nem fajgyűlölő, csak rendet szeretne a faluban.

18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való