Híradó

2011.10.27. 18:50 (csütörtök)

Tiltakoznak a diákok a röghöz kötés ellen - tudósítónk jelenti

Tiltakoznak a diákok a röghöz kötés ellen - tudósítónk jelenti

Diákok tüntetnek a felsőoktatási törvénytervezet ellen az oktatási államtitkárság előtt.

A szegedi diákok egy része vonattal, mások szervezetten, saját busszal mentek a budapesti tüntetés helyszínére. Az új felsőoktatási törvényt másfél éve készíti elő a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A kormány többször tárgyalta a koncepciót, eredmény nélkül.

A törvény tervezete 7 illetve 15 évre röghöz kötné a fiatalokat, azaz nem engedné el őket az egyetem után külföldre dolgozni. Mindenkivel hallgatói szerződést kötnének. Ebben szabályoznák, hogy ha valaki mégis elmegy, vissza kell fizetnie a képzés árát. A diákok szerint azonban semmi sem garantálja, hogy itthon lesz is munkahely. A harmadik legfontosabb pont pedig az önköltséges képzés bevezetése. Ez a meglévő költségtérítéses képzést váltaná fel, amellett, hogy radikálisan csökkentik az államilag finanszírozott helyeket.

Nem csak a diákok, de a rektorok is kifogásolták, hogy csökkenne a felsőoktatási intézmények önállósága. A rektorokat a nemzeti erőforrás miniszter nevezné ki. Illetve maguknak a diákoknak is kevesebb beleszólásuk lenne az egyetem életébe.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való