Híradó

2011.10.25. 06:28 (kedd)

Lubickol a művészetben a Széchenyi Fürdő

Lubickol a művészetben a Széchenyi Fürdő

Képzőművészeti kiállítás nyílt hétfőn a Széchenyi Fürdőben.

A Széchenyi Fürdő kulturális termében látogatható kiállítást a Független Magyar Művészek Országos Szövetsége szervezte. Terebessy László szobrász, a tárlat főszervezője és egyik kiállítója megnyitó beszédében kiemelte, fontos, hogy a régi patinás épület - a főváros támogatásával és a fürdő segítségével - helyet ad a kultúrának.

A tárlaton kilenc művész számos alkotása tekinthető meg, a magyar kiállítók mellett helyet kaptak német, svéd, litván és orosz művészek realisztikus alkotásai is. A kiállított munkák között kiemelt helyen szerepelnek az 1993-ban elhunyt Vasvári József képei, amelyeket a festőművész életművének jelentősebb alkotásaiból válogattak.

A megnyitó alkalmával bemutatták a budai várfalak állagmegőrzésére és javítására létrehozott, úgynevezett téglajegy projektet is. A kezdeményezést ismertetve Matus István, a Várgondnokság Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Budavári Palota várfalai és támfalai - függetlenül az építési módjuktól, idejüktől és szerkezetüktől - számos szakaszon kritikus állapotban vannak. A felújítási és helyreállítási munkák összköltsége meghaladja a 2 milliárd forintot.

Bár a munka a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által elkülönített mintegy 500 millió forintos keretből már megindulhatott, az állam nem fogja tudni teljes egészében finanszírozni az összes érintett szakasz helyreállítását. Ezért téglajegyek árusításával adománygyűjtést indít a célra a Várgondnokság Nonprofit Kft.

A várfal helyreállítását bármekkora összeggel lehet támogatni: aki 1000 és 8000 forint közötti összeget utal a cég számlájára, oklevelet kap adományáról, aki 8000 forint feletti összeget küld, az egy saját nevével ellátott téglapárt kap, amelynek egyik darabja az adományozónál marad, a másikat pedig beépítik a vár falába. Aki 30 ezer forintnál nagyobb összeggel járul hozzá a felújítási munkákhoz, annak díszesebb tégláját egy jól látható helyre építik be a falba, hogy azt később gyermekeinek vagy unokáinak is megmutathassa - közölte az igazgató.

Forrás: MTI

A kép illusztráció!
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való